Stari “kipeci” Majke Božje Bistričke

0

Kipeci, svete sličice ili sličice s nabožnim motivima dio su života. Nekad su doslovno pratili čovjeka od njegova rođenja kada su se novorođenima davali kao neka vrsta zaštite od zla i molitve za Božji blagoslov novom životu, pa do smrti kada su se “kipeci” stavljali u “trugu” – lijes s mrtvim tijelom kao završna molitva za pokojnika na njegovom putu prema Božjem sudu.

Iako danas nemaju tu namjenu kakvu su nekad imali i nisu toliko prisutni, “kipeci” nisu nestali. Što samo pokazuje da nisu neka slučajnost, nešto nevrijedno, produkt nedostatka tehničkih sredstava kojima bi čovjek sačuvao uspomenu na neki događaj, ljude i mjesto, nego su dio memorije života, još točnije dio života, dio ljudskog duha.

Oni poput svetih ikona i kipova ukazuju na stvarnost koja nadilazi čovjeka. Oni su trajna pozivnica da se čovjek zaustavi u žurbi, zastane i vidi gdje je i kamo ide. “Kipeci” su tu da mu ukažu na pravi smjer, da ga ohrabre, da mu daju sredstva kako se kretati životnim putem. Zato “kipeci” uglavnom na poleđini imaju molitve sa zazivima svetima i Bogu za pomoć.

U životu svakog svetišta kipeci su igrali i još danas igraju važnu ulogu. Ljudi su ih s pažnjom skupljali i čuvali u svojim kućama i isticali na vidljivim mjestima.

Ovdje možete pogledati fotografije nekih “kipeca” iz svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Ako doma imate stare “kipece” nemojte ih zagubiti i pustiti propadanju. Sačuvajte ih, jer nikad ne znate kad će Vam zatrebati. Ako želite da ih i drugi vide u sklopu ove online izložbe, pošaljite nam ih na e-mail adresu kustodija@outlook.com.

Ne zato da bismo mi imali veliku zbirku, nego da ih sačuvamo i dijelimo s drugima, jer samo na taj način možemo sačuvati narodnu memoriju od zaborava.

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.