Knjiga mjeseca: Samo jedna Crkva

Papa u miru Benedikt XVI. preminuo je blago u Gospodinu u subotu 31. prosinca 2022. Vijest o tome obišla je svijet i potaknula vjernike na zahvalnost za njegov život, učiteljstvo i papinsku službu

0

Papa u miru Benedikt XVI. preminuo je blago u Gospodinu u subotu 31. prosinca 2022. Vijest o tome obišla je svijet i potaknula vjernike na zahvalnost za njegov život, učiteljstvo i papinsku službu

Tim povodom knjiga mjeseca Kršćanske sadašnjosti je djelo „Samo jedna Crkva“, koja donosi usporedne glasove dvojice papa, pape Franje i pape u miru Benedikta, o ključnim temama Crkve i učiteljstva.

Ovih godina vjernici su mogli zamijetiti ne samo posebnosti teoloških i pastoralnih stilova u tumačenju istoga učiteljstva nego i duboko zajedništvo u odanosti između dvojice papa. Ova knjiga trajni je znak te prisne bliskosti, koja usporedno donosi glasove Benedikta XVI. i pape Franje o temama ključnima za sve muškarce i žene našega vremena.

Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, navodi da je ova knjiga „početnica kršćanstva” koja se bavi vjerom, Crkvom, obitelji, molitvom, istinom i pravednošću, milosrđem i ljubavlju. Dvojica prvosvećenika pružaju duhovnu utjehu s različitim stilovima komunikacije te čitateljima pružaju raznolike perspektive i bogatije iskustvo. Knjiga je namijenjena ne samo vjernicima, već i svim ljudima koji traže glas Crkve u vremenu krize i nesigurnosti.

 

Vjera nije puko intelektualno pristajanje čovjeka uz pojedine istine o Bogu; ona je čin kojim se slobodno povjeravam Bogu koji je Otac i koji me ljubi; ona je pristajanje uz jedno »Ti« koje mi daruje nadu i pouzdanje. (…) Imati vjeru, dakle, znači susresti »Ti«, Boga, koji me podupire i daje mi obećanje neuništive ljubavi koja ne samo da teži k vječnosti nego ju i daruje; znači povjeriti se Bogu poput djeteta koje dobro zna da su sve njegove teškoće, svi njegovi problemi sigurni u majčinom »ti«.

Papa Benedikt XVI. (Samo jedna Crkva)

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.