Što je fratar bez brkova!?

U Franjevačkom samostanu Tolisa, u depou Muzeja Vrata Bosne, nalazi se ogroman broj fotografija na kojima su prikazani portreti fratara koji su djelovali na području Bosanske Posavine, ali i cijele Provincije Bosne Srebrene. Veći dio tih portreta prikazuje fratre koje krasi jedan detalj koji je danas rijedak među novom generacijom fratara. To su BRKOVI

0
U Franjevačkom samostanu Tolisa, u depou Muzeja Vrata Bosne, nalazi se ogroman broj fotografija na kojima su prikazani portreti fratara koji su djelovali na području Bosanske Posavine, ali i cijele Provincije Bosne Srebrene. Veći dio tih portreta prikazuje fratre koje krasi jedan detalj koji je danas rijedak među novom generacijom fratara. To su BRKOVI!!!
U Dobrom Pastiru, Kalendar za godinu 1954., na str. 163. stoji ovakvo objašnjenje zašto brkovi:
To je ostatak od prošlih stoljeća. I to častan ostatak.
Fratri su pod Turcima bili jedini dušobrižnici katoličkog dijela pučanstva. A bilo ih je malo. Sačuvan je jedan turski dokument, gdje turski kadija daje dozvolu gvardijanu iz Fojnice, da preda samostan nekom seljaku, dok se on vrati iz Carigrada. U čitavom samostanu bio je on sam. Bilo je to 1694.
Jedna druga još starija isprava iz godine 1682. daje fratrima dozvolu da mogu samostan zaključati, pa ići po selima prositi i misu govoriti po seoskim kućama.
Tko bi takvog fratra i ubio, ne bi nikom odgovarao. Da se to izbjegne, fratri su ishodili od samog sultana “Ferman”, carsku dozvolu, da mogu oružje nositi i u civilu hodati. Tako su bili nepoznati, mogli su se kretati po selima.
Da se ne razlikuju od drugih seljaka nosili su brkove kao i oni. Da ih djeca ne bi odala, u kući ih nitko nije zvao drugačije nego “ujak”, mamin brat. Tako su brkovi ostali od tog doba. I oni svjedoče o ljubavi prema narodu, prema vjeri, i o snalažljivosti starih “ujaka”.
I danas pojedini fratri nose brkove i diče se njima. Nama u Posavini najpoznatiji fratarski brci su svakako oni fra Joze Puškarića i fra Marka Oršolića ml. U Provinciji Bosni Srebrenoj poznati su još brkovi fra Pave Vujice, fra Mirka Filipovića, fra Ante Ivanovića, fra Dalibora Franje Stjepanovića, a možda daleko najpoznatiji brci su oni fra Ivana Ćurića. Iako se fra Jozo Puškarić neće složiti s time.
Što vi mislite o fratarskim brcima i poznajete li još kojeg fratra s brkovima?!
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.