Leonard Valenta: Kamenom satkana prošlost

Knjiga Kamenom satkana prošlost u izdanju Franjevačkoga medijskog centra Svjetlo riječi obuhvaća zbirku tekstova o 55 srednjovjekovnih starih gradova na području današnje Bosne i Hercegovine. Tekstovi okupljeni pod cjelovitim naslovom Kamenom satkana prošlost. Srenjovjekovni bosanski gradovi autorska su djela profesora povijesti u srednjoj školi, ljubitelja bh. medijevalistike i diplomiranoga povjesničara Leonarda Valente

0

Knjiga Kamenom satkana prošlost u izdanju Franjevačkoga medijskog centra Svjetlo riječi obuhvaća zbirku tekstova o 55 srednjovjekovnih starih gradova na području današnje Bosne i Hercegovine. Tekstovi okupljeni pod cjelovitim naslovom Kamenom satkana prošlost. Srenjovjekovni bosanski gradovi autorska su djela profesora povijesti u srednjoj školi, ljubitelja bh. medijevalistike i diplomiranoga povjesničara Leonarda Valente.

Zbirka Valentinih autorskih tekstova predstavlja izvrsnu seriju o srednjovjekovnim gradovima. Svaki od njih ima i poseban naslov koji je obojen pjesničkim nadahnućem. Tako u knjizi nalazimo naslove poput Vranduk – U verigama prošlosti i sadašnjosti; Kraljeva Sutjeska – Ugarak slavne prošlosti; Herceg Novi – Mlađahni trgovac s Jadrana; Stijena kod Cazina – Usnuli stražar. U zbirci su sadržani opisi brojnih srednjovjekovnih gradova koji su danas već i zaboravljeni i nisu predmet zanimanja šire javnosti (Koštun, Sokol na Plivi, Komotin, Borač), ali nisu zanemareni ni dobro poznati srednjovjekovni gradovi poput Travnika, Počitelja, Livna, Jajca, Tešnja i Bihaća. Izrazit dar za literarno izražavanje autor Valenta je pokazao tako što je svakom tekstu unio posebno ozračje kako bi čitatelja najprije u slavnu prošlost toga grada, a onda i u pustu sadašnjost.

Kako je postojeća literatura o povijesti srednjovjekovnih gradova oskudna i često neobjektivna, namjera i cilj ove zbirke autorskih radova Srednjovjekovni gradovi Bosne i Hercegovine, autora prof. Leonarda Valente bili su čitatelja upoznati s velikim brojem nedovoljno istraženih i konzerviranih gradova srednjovjekovnoga perioda. Stoga je zbirka tekstova o srednjovjekovnim gradovima izvrsna prilika da šira javnost, koja bude čitala ovu knjigu i držala je u vlastitoj knjižnici, bude upoznata s izazovima koje susreću naši srednjovjekovni gradovi koji su zaslužili detaljna istraživanja i profesionalnu konzervaciju te na taj način prošire svoje znanje o povijesti svoje domovine Bosne i Hercegovine.

Knjiga Kamenom satkana prošlost napisana je na 256 stranica tiskanih u boji, s kvalitetnim fotografijama niza autora, u dimenzijama 16,5 x 24 cm. Grafičko oblikovanje uredio je Lorko Kalaš, dok su recenzenti bili mr. Edin Bujak, stručnjak za srednjovjekovnu arheologiju iz Sarajeva, zatim povjesničarka iz Banje Luke dr. Slobodanka Prtija i medijevalist iz Travnika dr. Dženan Dautović.

 

Biografija pisca:

Leonard Valenta rođen je 1976. godine u Heilbronnu, Njemačka. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zavidovićima. Studij povijesti završio je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Od 2002. godine uposlen je u Katoličkom školskom centru u Sarajevu kao profesor povijesti, a bio je i gostujući profesor u glasovitoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Kao stipendist Georg-Eckert Instituta u Braunschweigu (Njemačka), europskog središta za izučavanje udžbenika, nekoliko je godina boravio na izučavanju metodičkih i didaktičkih pristupa u nastavi povijesti u udžbenicima europskih zemalja. Stekavši iskustva iz tih oblasti, aktivno je sudjelovao u obrazovnim reformama u Bosni i Hercegovini. Kao ekspert za nove didaktičke i metodičke pristupe izučavanja povijesti u nastavi, održao je niz radionica i predavanja za nastavnike iz oblasti novih nastavnih metoda, didaktike, interkulturalizma i povijesti u organizaciji Vijeća Europe, Stručnog aktiva historičara Kantona Sarajevo, Odjela za obrazovanje Distrikta Brčko, Pedagoškog zavoda Republike Srpske, Misije Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, CIVITAS-a i drugih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija.

Bio je predavač i moderator radionica za stručnu izobrazbu nastavnika povijesti i izvan Bosne i Hercegovine, u Njemačkoj, Srbiji i drugim zemljama. Autor je nekoliko udžbenika povijesti za osnovnu školu, te prvog priručnika o nacionalnim manjinama u Bosni i Hercegovini, kao i metodičko-didaktičkog priručnika. Koautor je i nekoliko materijala za stručno usavršavanje nastavnika u nastavi povijesti, kao i prvog alternativnog materijala za izučavanje novije povijesti u školama.

Formalno obrazovanje nastavio je na Odsjeku za pedagogiju Univerziteta u Beogradu, gdje kao doktorand sprema tezu iz metodike nastave povijesti. Spisateljskom se radom bavi dugi niz godina, pišući u nekoliko bosanskohercegovačkih listova i periodika o povijesti, kulturi, međureligijskom dijalogu i identitetu. Bio je suradnik i stalni kolumnist lista za kulturu, društvo i religiju Svjetlo riječi, u kojem je objavio više reportažnih zapisa i članaka iz povijesti Bosne i Hercegovine.

Živi i radi u Sarajevu.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.