Lucien-Louis Bonaparte – jedini kardinal iz obitelji Bonaparte – 1895.

Kardinal Bonaparte sudjelovao je u radu Prvog vatikanskog koncila, na kojem je bio i biskup Josip Juraj Strossmayer

0

Kardinal Bonaparte sudjelovao je u radu Prvog vatikanskog koncila, na kojem je bio i biskup Josip Juraj Strossmayer

Dana 19. studenog 1895. godine umro je kardinal Lucien-Louis Bonaparte, jedini pripadnik Napoleonove obitelji Bonaparte koji je ikada postao kardinalom. Doduše, i Napoleonov ujak Joseph Fesch bio je kardinal, no nije bio pripadnik obitelji Bonaparte (kardinal Fesch bio je samo po ženskoj liniji povezan s Napoleonom, jer je bio polubrat njegove majke).

Kardinal Lucien-Louis Bonaparte bio je unuk Napoleonovog mlađeg brata Luciena Bonapartea, no to mu nije bila jedina veza s Napoleonom. Naime, kardinalova majka Zénaïde Laetitia Julie Bonaparte bila je kći Napoleonovog starijeg brata Josepha. Sve u svemu, Napoleon je bio kardinalovom ocu stric, a kardinalovoj majci ujak. Zanimljivo je da je Luciena-Louisa Bonapartea krstio upravo njegov spomenuti rođak kardinal Fesch, a kum na krštenju bio mu je jedan drugi rođak – kasniji francuski car Napoleon III.

Lucien-Louis Bonaparte naslijedio je od oca titulu princa od Canina i Musignana, no odrekao je se u doba zaređenja za svećenika. Godine 1868. imenovao je papa blaženi Pio IX. Luciena-Louisa Bonapartea kardinalom. Kao takav je Bonaparte sudjelovao u radu Prvog vatikanskog koncila, koji je trajao od 1869. do 1870. godine (na tom je koncilu bio i biskup Josip Juraj Strossmayer).

Kasnije je kardinal Bonaparte postao i kamerlengom Svetog kardinalskog zbora, a sudjelovao je i na konklavi koja je 1878. godine izabrala papu Leona XIII. (na toj je konklavi bio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Mihalović). Kardinal Bonaparte umro je u Rimu u 68. godini.

Izvor: povijest.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.