Maslenica: Najkrvavija bitka Domovinskog rata

Tijekom borbi u zadarskom zaleđu poginulo je 127 branitelja

Narodni muzej Zadar
0

Čak 25 godina prošlo je od vojno-redarstvene akcije Maslenica kojom je zaustavljen proces dijeljenja zemlje na sjever i jug. To je bila najžešća i najkrvavija bitka Domovinskog rata. U borbama prsa u prsa za svaku kuću u dva mjeseca poginulo je 127 hrvatskih junaka.

– Moja dva sina, Ivica i Anto, stradala su u ovoj akciji, a od 1991. godine bili su na ratištima. U zadarskom zaleđu bili su preko dva mjeseca, a mi o njima nismo dobivali gotovo nikakve informacije. Tek smo treći ili četvrti dan saznali da su nam sinovi poginuli, nitko nije mogao skupiti hrabrosti reći nam. Danas, nakon toliko vremena, jednako boli i jednako je teško. Ja sam ponosan na svoju djecu, ali nisam na druge stvari koje nam se događaju u državi, rekao je Ivan Majetić na predstavljanju knjige ” Operacija “Maslenica” – Sjećanja sudionika “.

U to vrijeme Hrvatska je bila presječena, UN je održavao privid mira, a četnici su radili što ih je bilo volja. Cilj prve velike oslobodilačke akcije HV-a bio je jednostavan. Akcijom Maslenica trebalo je povezati sjever s jugom Hrvatske i to pravcem Zadar – Maslenica – Karlobag i odbaciti srpske snage iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i od magistrale Posedarje – Zadar.

Vojno-redarstvena akcija Maslenica dugo i pomno pripremala se u tajnosti. Odluka je pala da se u napad i oslobađanje okupiranoga prostora krene u rano jutro na današnji dan 1993. godine.

Borbe na terenu počele su već u 6 sati ujutro. Započela je borba prsa o prsa. Neprijatelj je bio iznenađen. Zapravo, na srpskoj strani vladalo je rasulo. Zato su odmah pozvali u pomoć dragovoljce iz Srbije tj. Arkanove Tigrove i pripadnike Srpske radikalne stranke. Došle su se boriti najuvježbanije i najelitnije postrojbe kao što su “Knindže” kapetana Dragana i “Niški specijalci”.

Došli su i pripadnici vojnih postrojbi iz BiH kojima je zapovijedao general Ratko Mladić. U toj operaciji sudjelovale su i najbolje hrvatske snage, ali najbolje snage protivničke, srpske strane. Zapravo su se na Maslenici našle sve terenski najbolje postrojbe. U sudaru s hrvatskom vojskom “polomili su zube”.

– Do tada smo se samo branili, a od tada smo krenuli naprijed i mi smo napali njih koji su izvršili agresiju i okupirali naš teritorij. Bila je to akcija koja nas je usmjerila dalje, u kojoj smo stekli sva taktička i tehnička znanja i razvili naše oružane snage da bismo došli do konačne pobjede. Bio je to početak kraja – kazao je o akciji Maslenica general Ante Gotovina.

– I sam sam sudionik akcije Maslenica u Kašiću gdje sam bio i teško ranjen, a tamo su mnogi ostavili svoje živote. Kašić u nama braniteljima budi jezu jer znamo što je to i kakav je to osjećaj. No, s druge strane, tu je i osjećaj ponosa jer je Kašić bio prekretnica Domovinskog rata. Preko Kašića je neprijatelj strahovitim silama pokušao izaći na hrvatsko more, odvojiti sjever i jug Dalmacije. Da su to uspjeli, Hrvatska bi bila na koljenima, i više ne bi bili svoj na svome a to nismo mogli dopustiti. Bili smo u znatno manjem broju od neprijatelja, ali je naš stav bio takav da ono što branimo – to i obranimo – rekao je zapovjednik Zorkan Pavković.

Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. Na srpskoj strani vojsku su vodili Milen Novaković, Milan Đilas, Jovan Dopuđ, Dragan Harambašić i Dragan Tanjga. Ova akcija je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske.

Ta akcija zapravo je bila prekretnica. Hrvatske snage su pokazale da su se sposobne boriti i osloboditi teritorij. Nakon nje Hrvatska vojska se samo dizala, dobila samopouzdanje, još se više radilo, vježbalo…

Ono što je najvažnije, njom je bila jasno upućena poruka neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima. Nakon te akcije stvar je bila jasna, a to je da će tijek rata ići će samo u jednom pravcu – u pravcu hrvatske pobjede. Napokon se i cijela međunarodna javnost osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske da oslobodi svoju zemlju.

– U akciji Maslenica spojili smo jug i sjever Hrvatske i omogućili građanima Zadra i dijelu stanovnika Zadarske županije da žive lakše, da ne budu pod neposrednim udarom neprijateljskih snaga. Ovo je velika i značajna obljetnica, ne samo za branitelje koji su sudjelovali u akciji Maslenica nego za cijelu državu. Danas se sjećamo naših prijatelja koji su položili živote i kojima dugujemo najviše za ovo što danas imamo. Presretan sam kad vidim koliko se ljudi okupilo i prisustvuje ovoj velikoj proslavi – rekao je tijekom subotnjeg svečanog obilježavanja operacije u Zadru general-bojnik Mladen Fuzul.

 

Izvor: express.hr

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.