MIROSLAV KOVAČ: TREBA NAM NACIONALNI STOŽER ZA BORBU PROTIV GLADI!

Magistar agronomije Miroslav Kovač, nakon predloženih Vladinih ekonomskih mjera, poručio magistru prava Andreju Plenkoviću: "Treba nam Nacionalni stožer za borbu protiv gladi!"

screenshot youtoube
0

 

Magistar agronomije Miroslav Kovač, nakon predloženih Vladinih ekonomskih mjera, poručio magistru prava Andreju Plenkoviću: “Treba nam Nacionalni stožer za borbu protiv gladi!”

Samo do studenog prošle godine, Hrvatska je uvezla milijardu i 200 milijuna eura hrane, što je vrijednost četiri Pelješka mosta, a sada nam predlažu otkup viškova, kojih zapravo nemamo – izjavio je u Bujci na Z1 televiziji mr. sc. Miroslav Kovač, agronom i predsjednik stručnog odbora Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske – ‘ŽIVOT’, uz poseban osvrt na mlijeko: – Čudi me odakle viškovi, kada mlijeko i mliječne prerađevine uvozimo, godišnje u vrijednosti većoj od 270 milijuna eura?

Kovač je svojedobno radio i u Hrvatskom zavodu za poljoprivredno-savjetodavnu službu i Hrvatskom stočarskom selekcijskom centru, ali je odustao od javnog sektora i odrekao se sigurne i velike državne plaće te osnovao poljoprivrednu zadrugu i otišao u privatni sektor, koji je sada najviše pogođen korona krizom jer dnevno u Hrvatskoj posao izgubi više od tisuću ljudi.

U Bujici je usporedio krivulju širenja koronavirusa s krivuljom uvoza hrane: – U Hrvatsku godišnje uvezemo 50 posto hrane, umjesto da smo vodili drukčiju politiku pa bi se i sa aktualnom korona krizom, kao i onom koja će tek doći iza nje, lakše nosili. Volio bih da na obje krivulje svjedočimo linearnom padu.

Kovač je objasnio što za njega znači pojam “suverenitet”: – To je suvereno gospodarenje zemljom na kojoj živiš i stvaranje novih, dodanih vrijednosti u sinergiji naroda i tla. Slavonija je bila bogata, kada je bila naseljena i puna domaćih životinja, našeg blaga, koje je paslo na našim pašnjacima…

Ugledni agronom zalaže se za primjenu austrijskog modela u Hrvatskoj: – Samo na primjeru teladi, vidimo kako Austrijanci drže do svojih uzgojenih vrijednosti.

Da smo pametnije vodili poljoprivrednu politiku, sačuvali bismo 100.000 radnih mjesta i danas sela ne bi bila prazna, ne samo u Salvoniji, već i u Istri, Dalmaciji, Lici, Banovini, Posavini, Gorskom Kotaru, Bilogori, Podravini – rekao je Kovač.

Nakon što savladamo krizu s pandemijom korone, čeka nas velika neizvjesnost – upozorava Miroslav Kovač: – Zamislite da suverene zemlje, zbog prehrane vlastitog stanovništva, odluče zabraniti izvoz hrane, a mi smo svoju proizvodnju uništili. Što nas u tom slučaju čeka – glad i još veće raseljavanje.

Magistra Kovača zanima odakle Vladi novac za drugi predloženi paket ekonomskih mjera i hoćemo li, nakon svega, postati dodatno ovisni o stranim kreditima: – I da nam odluče izvesti hranu, s čijim ćemo je novcima platiti, kada ne stvaramo dodanu vrijednost?

“Svake godine na uvozu hrane gubimo tri posto BDP-a,” izračunao je Kovač i napomenuo: “Kada bismo pametnijom politikom taj trend preokrenuli, a za što imamo sve uvjete, Hrvatska bi nakon nekoliko godina, doista mogla postati zemljom blagostanja! No, osnovni preduvjet je da Hrvati moraju biti vlasnici svoje zemlje.”

U Bujici je upozoreno da će nakon okončanja pandemije korone, doći do recesije, tijekom koje bi se stranci, preko banaka, koje nisu u našem vlasništvu, lako mogli domoći hrvatskih nekretnina na moru i zemlje u unutrašnjosti…

Miroslav Kovač je, zajedno s Brankom Salajem, uredio knjigu ‘Boj za živo selo’, u kojoj je analiziro probleme hrvatske poljoprivrede, ali i ponudio konkretna rješenja, čija je primjena važna, naročito u vrijeme velikih kriza. Knjigu je uredio temeljem iskustava stečenih u hrvatskom javnom, ali i privatnom sektori, ali i proučavanja poljoprivrednih sustava u Austriji, Danskoj i Nizozemskoj. Interes za knjigu pokazala su dva hrvatska biskupa, ali ne i predstavici političkih vlasti…

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=0z-Ty0reouw&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0Nvq9XnjJiwlLItJn9vlZLKOA0ndRb3tzNqyoCXGPNWZWtXepj_cMNd0s

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.