Mons. Batelja: “Ne bojim se da će ijedan dokument naškoditi Stepincu!”

Mogu li neki novi dokumenti i povijesni dokazi potamniti sliku o bl. kardinalu Alojziju Stepincu, postoje li nerazjašnjene povijesne točke iz njegova života i kako u tome slučaju doći do istine? O tome su u Argumentima HKR-a govorili postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. dr. Juraj Batelja te povjesničari dr. Vlatka Vukelić s Hrvatskih studija i Mario Kevo s Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta

0

 

“Hrvatska se strana ne treba bojati istine o bl. Alojziju Stepincu”, naglasio je mons. Batelja. Dodao je da su sve događaje i Stepinčeve dnevnike proučili vrhunski hrvatski povjesničari dr. Josip Butorac i dr. Antun Ivandija, potom povijesna komisija sastavljena od petero vrhunskih stručnjaka. Dodao je da su sve dokumente, prevedene na talijanski, proučile dvije komisije – jedna sastavljena od sedam teologa i jedna komisija sastavljena od tri, i sve se to nalazi u 4. svesku Pozicije. “Ništa nije prikriveno, ni sporno. Osim toga, rekli su mi da nije problematična Stepinčeva svetost, on može po autocesti doći do beatifikacije i kanonizacije”.

Da se ne može govoriti o nedostupnosti izvora za utvrđivanje stanja, potvrdio je i Kevo koji je istaknuo da se jako puno dokumenata nalazi na području bivše Jugoslavije. Tako je neutemeljen prigovor srpskih povjesničara o nedostupnosti vatikanskih arhiva, jer ne zna što bi se tamo moglo naći o Stepincu koji je bio u Hrvatskoj, a jako puno dokumenata vezano uz njegov slučaj završilo je u Beogradu: “Prije bismo mi mogli reći da nemamo izvora. Baveći se Stepincem, kategorički tvrdim da se u njegovu životu ne može naći mrlja, barem što se tiče Drugoga svjetskog rata.”

“Mislim da niti jedan novi dokument ne može reći nešto drastično drugačije od ove istine koju mi imamo potkrijepljenu dokumentima. Apsolutno svi govore samo o Stepinčevoj izuzetnoj karitativnoj djelatnosti, i izuzetnoj sposobnosti da u najtežim trenucima za ljudski rod, tijekom Drugoga svjetskog rata, djeluje na način da pomogne svima”, naglasila je dr. Vukelić i dodala da ne zna koji bi se dokument mogao naći koji govori drugačije.

“Kao postulatoru bili su mi dostupni svi arhivi, čak i tajni Vatikanski arhiv, sve do imenovanja za nadbiskupa kardinala Franje Kuharića. Meni kao postulatoru ništa nije bilo skriveno. I sva prikupljena Stepinčeva dokumentacija ne ruši u njemu lik svetog i Božjeg čovjeka. Kada se kaže je li mogao učiniti manje ili više, samo bih rekao da je učinio ono što je mogao”, istaknuo je mons. Batelja i zaključio da se ne boji da će ijedan dokument naškoditi Stepincu.

 

Izvor: hkm.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.