POVIJEST SKANDALOZNIH ISTUPA: Tko je zapravo patrijarh Irinej kojeg je papa Franjo prozvao velikim?

Papa Franjo je na povratku s trodnevnog posjeta Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji u avionu razgovarao s novinarima. HRT-ova dopisnika Silvija Tomaševića zanimalo je papino mišljenje o proglašenju Alojzija Stepinca svetim

0

 

“Stepinac je bio krepostan čovjek, stoga ga je Crkva proglasila blaženim. No u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne točke, povijesne točke. Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savjete i vidio da trebam zatražiti pomoć Irineja. On je velik patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničko povijesno povjerenstvo i surađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogriješimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo”, rekao je papa Franjo. 

No, 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve i episkop niški sve je samo ne veliki. Rođen kao Miroslav Gavrilović patrijarh Irinej svojim djelovanjem već niz godina radi štetu zemljama u susjedstvu nad kojima je izvršena srpska agresija, ali i vlastitoj.  

U najnovijem javnom nastupu, na dan kad je Haški sud na doživotnu kaznu zatvora osudio srpskog generala, ratnog zločinca i jednog od predvodnika i arhitekata genocida Ratku Mladiću srpski patrijarh rekao je kako “silni svjetski moćnici rade đavolska dela, a mi trpimo posljedice. Nije od jučer da ispada da su samo Srbi krivi za sve, a da su ostali nevini”, izjavio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Irinej je osvjedočeni velikosrpski nacionalist, koji je kao član Svetosavske crkve sa svojim kultom mrtvih i osvjedočenom mitomanijom pozvao i pozivao Srbe na mržnju prema svemu što nije srpsko i na uništavanje susjednih naroda. 

Službenici pravoslavne crkve dali su čak i blagoslov pripadnicima zloglasne jedinice Škorpioni, koja je izravno sudjelovala u srebreničkom pokolju vojnika i civila.

“Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili na drugim mjestima” i dodao kako smatra “tragičnim ponašanje braće rimokatolika”, za koje je kazao da su izazvali najveća stradanja Srba, a pritom nisu nikad iskazali kajanje niti uputili ispriku, rekao je Irinej na beogradskom Sajmu knjiga 2017. godine. 

Za patrijarha Irineja Republika Srpska Božje je djelo, što je dao na znanje u Banjoj Luci, prilikom siječanjske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja.

“Republika Srpska srpsko je nacionalno i duhovno biće i nije slučajno nastala, već je djelo Božje da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima”, rekao je tom prilikom Irinej.

Patrijarh Irinej redovito odbija kompromis i s Albancima i izjavljuje da “ne možemo nikada dopustiti da Kosovo bude nečija druga zemlja, a pogotovo naroda koji je godinama i stoljećima uništavao svetinje naše na Kosovu i u Metohiji”. Poručio je kako su došli na ovaj teritorij, koji sada pripada Kosovu, “da svojim prisustvom pokažemo da je ovo bila, je i ostat će sveta srpska zemlja, srpski Jeruzalem”. “Sveto Kosovo je naše i ne smijemo ga nikada izgubiti iz vida”, rekao je Irinej. 

No patrijarh Irinej nije ostao samo na širenju svetosavskog nacionalizma i šovinizma. U svojoj uskrsnoj poslanici povezao je duhovne i moralne poremećaje u društvu s prirodnim poremećajima  poput tsunamija. Nije to prvi put da je gospodin Irinej povezao moral s vremenskim neprilikama. Za vrijeme velikih poplava u Srbiji 2014. godine tijekom molitve za prestanak kiše za poplave okrivio je gay pride: “To je Božja opomena da se sklonimo s puta zlobe!”

U manastiru Krka u Kistanjama u prigodi proslave 400 godina bogoslovije u 2014. godini patrijarh je pred više stotina vjernika i bogoslova rekao kako je Krka srpska postojbina te da su Srbi činili manje zlog.

 

Izvor: direktno.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.