Strašnik: Pogledajte prilog pokojnog Lončara iz 1998. o kriminalu u obnovi na Banovini

Pokojni saborski zastupnik Ivo Lončar, koji je bio novinar, urednik i voditelj na HRT-u, snimio je 1998. godine prilog o kontroverznoj i kriminalnoj obnovi Strašnika koji je teško stradao u potresu koji je pogodio područje Petrinje, Siska i Gline, iako po mnogim arhitektima nije trebao

0

Pokojni saborski zastupnik Ivo Lončar, koji je bio novinar, urednik i voditelj na HRT-u, snimio je 1998. godine prilog o kontroverznoj i kriminalnoj obnovi Strašnika koji je teško stradao u potresu koji je pogodio područje Petrinje, Siska i Gline, iako po mnogim arhitektima nije trebao.

Prilog se počeo širiti društvenim mrežama nakon optužbi za kriminal u obnovi Banovine, i najave DORH-a da će USKOK izvršiti izvide o toj obnovi.

Tijekom Domovinskog rata četnici su razorili Strašnik, a nakon Oluje od četiri stotine stanovnika vratilo se tek stotinjak njih. Obnova mjesta je počela 1996. godine, a od samog početka Strašničani govore da ne ide dobro jer je kvaliteta radova iznimno loša.

U prilogu iz 1998. godine, Lončar navodi kako je u dvije godine obnovljeno 70 posto sela, od čega je više od 20 posto neobnovljenih kuća, dok se 30-ak posto kuća uopće nije obnavljalo. Struja je tako došla tek u lipnju 1998., dvije godine nakon početka obnove.

Izvor: https://www.facebook.com/ivan.bolun.984/videos/193278262496621

Tadašnji predsjednik mjesnog odbora prepričava kako se jednom čovjeku usred noći urušio dimnjak te kako su se žalili odjelu za obnovu, županiji i ministarstvu, no bez uspjeha. Lončar otkriva da se 1996. srušilo nekoliko dimnjaka čim je pao prvi snijeg. U prilogu se navodi da je obnovu pratilo opadanje žbuke, šverc materijala, mito i korupcija za koju postoje svjedoci.

U konačnici predsjednik mjesnog odbora govori kako obnova nije pratila Zakon o hrvatskim braniteljima, te da mnogim braniteljima nisu bile obnovljene kuće iako su trebali biti prvi na redu za obnovu. Lončar u prilogu zaključuje kako su većinu kuća obnovili sami mještani vlastitim novcem.

 

 

Izvor: narod.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.