(VIDEO) Pogledajte sjajan dokumentarac o hrvatskoj obali iz 1955. godine!

Crno-bijeli putopis iz 1955. “Adriatic Splendor” ili “Sjaj Jadrana”, izuzetno je arhivsko blago, kojeg je na svom Youtube kanalu objavio PeriscopeFilm. Film dokumentira primorske gradove duž jadranske obale nakon Drugog svjetskog rata, prikazujući prirodne znamenitosti, povijesnu arhitekturu, europske turiste i lokalne narode različitog etničkog podrijetla iz Hrvatske i bivše Jugoslavije

0

Crno-bijeli putopis iz 1955. “Adriatic Splendor” ili “Sjaj Jadrana”, izuzetno je arhivsko blago, kojeg je na svom Youtube kanalu objavio PeriscopeFilmFilm dokumentira primorske gradove duž jadranske obale nakon Drugog svjetskog rata, prikazujući prirodne znamenitosti, povijesnu arhitekturu, europske turiste i lokalne narode različitog etničkog podrijetla iz Hrvatske i bivše Jugoslavije. 

Nakon Slovenije, limuzina iz 1940-ih natovarena prtljagom, spušta se niz planine i brda uz jadransku obalu. Hrvatski dio jadranske obale pojavljuje se na 1:55, kada nas video vodi u Opatiju, opisanu kao jedno od najvećih ljetovališta s kupačima iz svih dijelova svijeta. Grad je hvaljen i zbog svojih “nekoliko lijepih plaža” i hotela sa slikovitim terenima.

Čamci na pristaništu, plivači u odmaralištu. Muškarci i žene srednjih godina u kupaćim kostimima (1:53). Žena guli krumpire. Djeca se igraju u moru, a odrasli su na madracu na napuhavanje. Panoramu obale možete vidjeti na 2:44.

Lučki grad Pula i mazga vuče par koji se vozi kočijom. Mladi dječaci se igraju ribom i hodaju uskim kamenim ulicama. Ribari pripremaju ribarske mreže, krpajući rupe (3:13). U pulskoj areni za nastup su postavljene stolice, pa se nakon toga mogu vidjeti ruševine, pulski hram Roma i Augusta i srednjovjekovna gradska vijećnica (4:29).

Brod s putnicima stiže na otok Rab, a nakon toga kadrovi jedrilica (4:40), partizanski spomenik i obližnja tržnica (5:01).

Dokumentarac zatim prikazuje Šibenik, kojeg opisuju kao srednjovjekovni grad smješten u srednjoj Dalmaciji, gdje se rijeka Krka ulijeva u Jadransko more. Vide se kadrovi šibenske katedrale (5:31) i slapovi Krke u istoimenom Nacionalnom parku, te plivači na obližnjim slapovima (5:56). Nakon ovoga vide se Kornati, zbog čega narator zaključuje zašto se ovo zove “Obala s tisuću otoka”. 

Obalu južnije od Splita opisuju kao neplodni, vapnenački, krški kraj. Video prikazuje betonom neokrnjenu Makarsku rivijeru i danas gotovo nezamisliv sklad prirode i ljudi koji se sunčaju na golim stijenama (11:11).

 

Autor: D. G.

Izvor: morski.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.