Svetište Bl. Gracije iz Mula: Divan dar za Kandeloru: Iz tiska je izišao Muljanski Kantual – zbirka velikih liturgijskih skladbih

Divan dar za Kandeloru: Iz tiska je izišao Muljanski Kantual - zbirka velikih liturgijskih skladbih koje o. Konrad Ebert skladao za našu župu - Muo, u kojoj je utemeljio zbor i orkestar krajem 19.st. za potrebe proslave beatifikacije bl. Gracije

0

Divan dar za Kandeloru: Iz tiska je izišao Muljanski Kantual – zbirka velikih liturgijskih skladbih koje o. Konrad Ebert skladao za našu župu – Muo, u kojoj je utemeljio zbor i orkestar krajem 19.st. za potrebe proslave beatifikacije bl. Gracije.

Ovo je prvi put da su ove dosad neobjavljene skladbe nakon više od 130 godina od njihove zadnje izvedbe postale dostupne javnosti, te pružaju svjedočanstvo o zavidnom dometu glazbenog i umjetničkog stvaralaštva same župe Muo.

Takav glazbeni opus teško da se može susresti u puno većim, bogatijim i razvijenijim sredinama i izvan Boke, a ne u jednom malom mjestu poput našeg. Iz pedagoškog rada o. Eberta nastalo je čuveno Hrvatsko pjevačko društvo “Zvonimir”, a sam o. Ebert, franjevac opservant, predstojnik samostana na Prčanju, nakon uspješnog skladateljskog i pedagoškog djela, svoj je život položio za vjeru kao misionar u Kini.

Kantual se sastoji od dva velika: u prvom dijelu se donosi kratka povijest župe s osobitim osvrtom na prilike u 19. st. koju potpisuje urednik- župnik don Robert Tonsati, a drugo poglavlje iz pera jednog od naših najeminentnijih muzikologa dr. Mihe Demovića, analizira umjetničku vrijednost samih skladbi. U drugom dijelu su tematski posložene i suvremeno notirane skladbe nastale za župu Muo: Moteti, Mise, Himan Bl. Graciji, te druge kompozicije. Muljanski Kantual ima 284 stranice i bogato je opremljen vrijednim fotografijama, a izdavač je Ogranak Matice Hrvatske u Boki kotorskoj.

Ovo izdanje jedinstveno u svakom pogledu, u prvom redu ima za cilj upoznati šire čitateljstvo i znanstvenu javnost s bogatim glazbenim stvaralaštvom nadahnutim vjerom i pobožnošću, te raskošnom slikom vjerskog života malog bokeljskog mjesta u 19. st.

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.