Velik broj preminulih svećenika

U medijima svakoga dana odjekuju vijesti o zaraženima i o preminulima uslijed zaraze od koronavirusa. Broj zaraženih u svijetu je nadišao 2,7 milijuna, od čega daleko najviše u SAD-u (>870 000, zatim u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji (zajedno imaju koliko vodeći SAD). Lokalni katolički portali pogođenih krajevnih Crkava k tomu objavljuju i imena svećenika koji su preminuli zbog pandemije. Teško je načiniti jedinstven popis zbog rascjepkanosti međusobno neovisnih biskupija, no može se pretpostaviti da je broj vrlo velik

foto: pixabay
0

U medijima svakoga dana odjekuju vijesti o zaraženima i o preminulima uslijed zaraze od koronavirusa. Broj zaraženih u svijetu je nadišao 2,7 milijuna, od čega daleko najviše u SAD-u (>870 000, zatim u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji (zajedno imaju koliko vodeći SAD). Lokalni katolički portali pogođenih krajevnih Crkava k tomu objavljuju i imena svećenika koji su preminuli zbog pandemije. Teško je načiniti jedinstven popis zbog rascjepkanosti međusobno neovisnih biskupija, no može se pretpostaviti da je broj vrlo velik.

Katolički mrežni portali u travnju su prenijeli vijest kako je samo u Italiji broj preminulih svećenika uslijed zaraze koronavirusom veći od 111, a među navedenih 70 preminulih svećenika u Španjolskoj (samo u Madridu 28) nema starijih i bolesnih koji su preminuli u samostanima ili domovima za starije osobe. I američke biskupije svakoga dana objavljuju vijesti o svećenicima koji mahom umiru od posljedica zaraze. Zabilježeni su i slučajevi kad je čitava redovnička zajednica u karanteni zbog jednoga ili više zaraženih. Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije objavio je nedavno kako su zaražena i dva franjevca, oba na službi ispovjednika u Međugorju te osim njih i tri časne sestre, također iz Međugorja.

Gledajući na pojavu pandemije koronavirusa očima Kristovih sljedbenika, treba s vjerom prihvatiti stradanje tolikih svećenika. Većina preminulih zaražena je u izravnom kontaktu s oboljelim pacijentima, dajući im toliko potreban lijek za dušu te posljednje sakramente prije smrti. Kako se još ne nazire kraj pandemije, može se očekivati da će još dugo rasti broj katoličkih svećenika koji su preminuli od koronavirusa.

 

Izvor: Svjetlo riječi
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.