HKD NAPREDAK: Vole isticati kako je Sarajevo „europski Jeruzalem“, a smeta im katolička molitva za mrtve

Hrvatsko kulturno društvo Napredak čvrsto podržava slobodu kao temeljnu vrijednost suvremenog društva, čiji neodvojivi dio je religijska sloboda u kojoj je sadržano pravo služenja svete mise za pokojnike, priopćeno je iz Središnje uprave HKD Napredak, prenosi Hrvatski Medijski Servis

0

Hrvatsko kulturno društvo Napredak čvrsto podržava slobodu kao temeljnu vrijednost suvremenog društva, čiji neodvojivi dio je religijska sloboda u kojoj je sadržano pravo služenja svete mise za pokojnike, priopćeno je iz Središnje uprave HKD Napredak, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Navode da slavljenje svete mise kao vjerski obred samo po sebi isključuje provokaciju, a poglavito dovođenje u vezu s bilo kakvim rehabilitiranju ustaškoga režima, kako neki tvrde. Kako kažu, jedno drugo, naprosto, isključuje.

-Nema nikakve logike i neprihvatljivo je bilo kakvo povezivanje duhovnoga nadpastira Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini sa zločinačkim pothvatima na osnovu njegova duhovnog pijeteta prema ubijenima i njihovim obiteljima. Stoga u svakom protivljenju takvomu sjećanju na preminule vidimo sustavno kršenje temeljnih vjerskih sloboda katolika, priopćeno je iz HKD Napredak.

U HKD Napredak drže neprihvatljivim svaki vid antipropagande koji se ovih dana može čuti u bh. javnosti, a zapravo je, kako kažu, javni istup protiv Hrvata i katolika koji imaju biti ravnopravni građani demokratske države Bosne i Hercegovine i njezina glavnoga grada Sarajeva.

-Mnogi vole isticati kako je Sarajevo otvoren grad i „europski Jeruzalem“, pa kako to da nekima smeta katolička molitva za mrtve? Osporavanje molitve bilo koje vjerske zajednice spada u kršenje temeljnih ljudskih prava, zajamčenih svim europskim i svjetskim konvencijama, ističu iz “Napretka”

Podsjećaju i kako je Parlamentarna skupština Vijeća Europe snažno osudila masovna kršenja ljudskih prava u totalitarnim režimima, izražavajući sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina.

“Zaključno, jasno osuđujemo svaki totalitarni režim, nacistički, fašistički, komunistički, svako veličanje nedemokratskih političkih sustava i svako ograničavanje vjerskih prava drugih i drugačijih koji nas udaljavaju od europskoga puta, europskih vrjednota i zajedničkoga cilja – pravoga mira utemeljenoga na povijesnoj istini i napretka cjelokupnoga društva u kojemu želimo živjeti i s drugima suživjeti”, stoji u priopćenju Središnja Uprave HKD Napredak.

 

Izvor: Hrvatski medijski servis

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.