Najbrojnija dijaspora: Hrvatske korijene ima čak 10 mil. Turaka

0

Po spoznaji doktora Abaza, bosanskog Turčina koji je kao desetogodišnjak odselio iz Sarajeva u Istanbul, od 78 milijuna živućih Turaka u Turskoj, 10 milijuna imaju hrvatske korijene, piše CroExpress.

On je doktorirao na hrvatskoj djeci koje su Turci odvodili u sepetima (pletenim košarama od pruća) u Tursku ili zarobljavali u bitkama. Uzeo je  četiri stoljeća osmanlijske vladavine u Bosni i Hercegovini i nekim dijelovima Hrvatske pa je došao do broja od 10 milijuna Turaka koji vuku hrvatsko podrijetlo. 

Abaz je u svojoj doktorskoj disertaciji, godinama kopajući po arhivima u Istanbulu, brojio, zbrajao i došao do te zapanjujuće brojke. Samo jedne godine, 1493., kad se dogodila i Krbavska bitka, kaže da je u sepetima dopremljeno 10 tisuća hrvatske djece iz Bosne i Hrvatske. Čak 18 vezira i velikih vezira su bili podrijetlom Hrvati.

Bivši predsjednik Turske Sulejman Demirel koji je umro prošle godine bio je jedan od rijetkih državnih čelnika koji su se krajem 1999. godine pojavili na sprovodu Franje Tuđmana. On je tada, onako uzgred, rekao da i on vuče hrvatsko podrijetlo iz Bosne. 

Hrvati izvan domovine

Danas u svijetu prema podacima Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske živi više od 3 milijuna Hrvata i njihovih potomaka, dok neki smatraju da se taj broj penje i do 4 milijuna.

U Argentini živi 250 tisuća Hrvata, u Kanadi otprilike isto toliko. Ministarstvo vanjskih poslova smatra da u Australiji živi oko 150.000 Hrvata dok se u hrvatskoj zajednici tvrdi da Hrvata ima 250.000. U SAD-u prema procjenama živi oko milijun i 200 tisuća Hrvata i njihovih potomaka. U Njemačkoj se ta brojka kreće između 350 i 400 tisuća. U Čileu prema procjeni njihovog ministarstva vanjskih poslova živi oko 200 tisuća osoba hrvatskog podrijetla.

 

Izvor: priznajem.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.