TROŠKOVI ŽIVOTA U NJEMAČKOJ: Stanarina, hrana, odjeća, prijevoz….

Izvor: pixabay.com
0

U usporedbi s drugim europskim državama Njemačka slovi kao relativno jeftina za život. Prema statističkim podatcima za normalan život je u Njemačkoj 2019. godine bilo potrebno mjesečno 750 eura, piše Deutsche Welle

Cijene hrane, smještaja i odjeće su za 4,3 posto veće od europskog prosjeka. Najveći trošak u Njemačkoj je stanovanje. Mjesečne stanarine se znatno razliku od mjesta stanovanja. Važnu ulogu igra želite li živjeti u nekoj od metropola ili u selu udaljenom od grada i po nekoliko desetaka kilometara.

U Berlinu stan veličine 30 kvadrata se, prema navodima internetskog portala “wohnungsboerse.net”, u prosjeku plaća 16,22 eura po četvornom metru – to je za oko pet eura više od njemačkog prosjeka. Za jedan manji stan u Berlinu se mjesečno u prosjeku izdvaja oko 795 eura.

München, glavni grad Bavarske ima najskuplje stanarine. U Münchenu se za stan do 40 kvadrata u prosjeku plaća više od 26 eura po četvornom metru.

No osim stanarine treba platiti i struju i druge režije. Struja se mjesečno u prosjeku plaća 29,42 centi za kilovat sat, dok se za druge troškove – odvoz smeća, čišćenje stubišta, održavanje dvorišta i slično – u prosjeku mjesečno izdvaja oko 215 eura. Za stanovanje se prosječno izdvaja oko trećina mjesečne plaće.

Kuhinja ili restoran?

Kuhanje se daleko više isplati nego odlazak u restorane. U Njemačkoj se ručak za dvije osobe u prosječnom restoranu plaća oko 40 eura, dok se u manjim restoranima može ručati i za osam eura.

U trgovinama  vas očekuju različite cijene koje mogu znatno varirati, ovisi o odabiru trgovine. Pola kilograma bijelog kruha u prosjeku se plaća 1,24 eura, litra mlijeka 0,70, a kilogram krumpira 1,06 eura.

Prijevoz

Cijene vozne karte se znatno razlikuju od grada do grada, no u prosjeku karta košta dva eura. Ako se češće vozite javnim prijevozom, onda je daleko isplativija kupovina mjesečne karte koja u Njemačkoj u prosjeku košta oko 70 eura.

Posjedovanje vlastitog automobila također ima svoju cijenu. Gorivo se u prosjeku plaća 1,25 eura. Tome treba dodati održavanje automobila, porez i osiguranje. Sve u svemu, za manje vozilo vam u Njemačkoj mjesečno treba oko 200 eura.

Odjeća, obuća 

Što se tiče odjeće i obuće, tu je ponuda vrlo široka, a samim time su i cijene dosta različite. Prema statističkim podacima, prosječne traperice koštaju između 50 i 100 eura. Slično je i s obućom.

Telefon

U paketima, ovisno o izboru, imate mnoštvo opcija: s novim mobilnim uređajem ili ne, s ograničenim ili neograničenim korištenjem Interneta, s besplatnim telefoniranjem unutar Njemačke ili EU-a… Deutsche Welle navodi primjer trgovačkog lanca Aldi koji nudi 2 GB brzog Interneta, besplatno telefoniranje unutar Njemačke (sve mreže) za 7,99 eura. Paket vrijedi četiri tjedna.

Statistički podatci potječu s internetskih stranica Saveznog ureda za statistiku Statist, wohnungsboerse.net i de.statista.com

Fenix-magazin/MD/Deutsche Welle

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.