NEMA VIŠE DILEMA, SUD U STRAZBURU KATEGORIČAN: Imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pripada državi Crnoj Gori… (foto)

Bura koja se podigla zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i dalje traje. Građani protestuju, potpisuju se peticije i bojkoti, ali Milo Đukanović tvrdi da će Zakon da ostane na snazi i da uprkos svega ništa po pitanju toga neće da se promeni

Izvor: pixabay.com
0

Bura koja se podigla zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i dalje traje. Građani protestuju, potpisuju se peticije i bojkoti, ali Milo Đukanović tvrdi da će Zakon da ostane na snazi i da uprkos svega ništa po pitanju toga neće da se promeni.

Stalni zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Zoran Pažin rekao je kako je država dobila spor pred ovim sudom u postupku koji je vođen po tužbi Srpske pravoslavne crkve (SPC) 19. decembra 2020. godine. 

Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i druge organizacione jedinice SPC u Crnoj Gori, podnijele su 2004. godine tužbu sudu u Strazburu u vezi sa povraćajem crkvene imovine. Srbija je, u ovom postupku, imala status prijatelja suda.

– Evropski sud za ljudska prava u Strazburu proglasio je neprihvatljivom i odbacio predstavku Eparhije budimljansko-nikšićke, kojoj se prošle godine pridružila i Vlada Republike Srbije – kazao je Pažin tada. 

On je kazao da je Evropski sud za ljudska prava proglasio neosnovanom predstavku koju su podnijeli Eparhija budimljansko-nikšićka i Vlada Srbije, a koja se odnosi na restituciju imovine na teritoriji Crne Gore…

– Evropski sud je utvrdio da su lišene svakog pravnog osnova tvrdnje SPC i prethodne Vlade Srbije da su podnosioci predstavke navodne žrtve povrede prava na mirno uživanje imovine, prava na pravično suđenje, kao i da su žrtve diskriminacije od strane države Crne Gore – naveo je Pažin.

On smatra da odluka suda u Strazburu predstavlja posebnu pravnu satisfakciju za Crnu Goru.

– Posebno ukoliko se ima u vidu kakvim su sve uvredama tokom postupka Crna Gora i Crnogorci, kao najbrojnija nacija u državi, bili izloženi, posve neprimereno, međunarodnom pravu i diplomatskoj etikeciji, u pismenom podnesku prethodne Vlade Srbije – kazao je Pažin.

Ova presuda u svijetlu novih događanja u Crnoj Gori ponovo je dobila na značaju. 

Tvrdnja generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića da su najrelevantnija međunarodna pravna tijela, poput Savjeta Evrope “pozivala na nužnost i potrebu vršenja restitucije crkvene imovine, naročito SPC” nema apsolutno nikakvog utemeljenja u činjenicama, saopšteno je iz Kabineta predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Reagujući na navode Ðukanovića, u intervjuu za Tanjug, da država Crna Gora ne otima imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ta imovina, kako tvrdi, zapravo vlasništvo države Crne Gore, uzurpirano u periodu između 1986. i 2000. godine, Selaković je naveo da to nije pravna argumentacija.

U Kabinetu Đukanovića ističu, Crna Gora je 2012. godine upravo pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao sudskim tijelom Savjeta Evrope, dobila spor protiv Srpske pravoslavne crkve, koja je zahtjevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

– Evropski sud u Strazburu je ovu tužbu SPC odbacio kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nisu imali “postojeću imovinu” niti “legitimno očekivanje” za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtjevali. Sud u Strazburu je zaključio da su bez pravnog osnova tvrdnje SPC i države Srbije da je SPC u Crnoj Gori žrtva povrede prava na mirno uživanje imovine i na pravično suđenje, kao i da je navodno diskriminisana od strane države Crne Gore. Iz ove odluke Evropskog suda jasno proizilazi da je imovina koju je tada potraživala SPC, u vrijednosti od više stotina miliona eura, zapravo državna imovina – ističu u Kabinetu Đukanovića...

Izvor: CdM.me

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.