Zlato i srebro – pokretači trgovine

Zlato je stoljećima, kao oskudan resurs, bilo jako traženo među europskim vladarima. Tako je jedna od najsnažnijih pobuda za poduzimanjem pomorskih ekspedicija bila želja za otkrivanjem novih nalazišta zlata i srebra

Izvor: pixabay.com
0

Zlato je stoljećima, kao oskudan resurs, bilo jako traženo među europskim vladarima. Tako je jedna od najsnažnijih pobuda za poduzimanjem pomorskih ekspedicija bila želja za otkrivanjem novih nalazišta zlata i srebra.

Španjolski je dvor krajem 15. stoljeća poslao Kolumba na otkrivanje novog pomorskog puta do Indije. Bili su zaintrigirani zapisima Marka Pola s putovanja po Aziji i opisima otoka Cipango, navodno prepunog zlata, srebra i dragulja.

Kolumbo nije našao zlato ali je došao do Amerike i utro put Fernandu Cortezu. On je u 16. stoljeću osvojio astečko carstvo, bogato zlatom i srebrom.

Otkrićem većih količina zlata u Južnoj i Srednjoj Americi, počela su se razvijati urbana naselja kao centri trgovine zlatom.

Rezultat je bio i značajan razvoj trgovine između Španjolske odnosno Europe i Novog svijeta.

U to je doba Španjolska  postala najbogatiji europski dobavljač zlata i kontrolirala je njegovu cijenu. Dio zlata išao je izravno španjolskoj kraljevskoj obitelji, a dio na otvoreno tržište. Trgovina se dodatno “globalizirala” jer je španjolsko zlato potaknulo i trgovinu s Kinom i Indijom.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.