Zlato u stabilnom rastu

Od prošlotjedne objave podatka o rastu inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu, na burzama vlada prilična nestabilnost. Inflacija je posljedica velikih fiskalnih poticaja koji podržavaju potrošnju i rasta cijena sirovina. Ulagači se boje da bi jačanje inflacijskih pritisaka moglo natjerati američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politike i prije nego što se očekivalo

0

Od prošlotjedne objave podatka o rastu inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu, na burzama vlada prilična nestabilnost. Inflacija je posljedica velikih fiskalnih poticaja koji podržavaju potrošnju i rasta cijena sirovina. Ulagači se boje da bi jačanje inflacijskih pritisaka moglo natjerati američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politike i prije nego što se očekivalo.

To je “poguralo” cijenu zlata na najviše razine od početka godine. Dodatno, zlato je raslo i zbog pojačane potražnje. Dio kapitala prelio se u zlato iz kriptovaluta koje su doživjele značajnu korekciju cijene. S druge strane, tržišta jačaju dobri makroekonomski podaci, koji ukazuju na daljnji oporavak najvećih svjetskih gospodarstava. 

Zahvaljujući sve uspješnijem cijepljenju protiv covida-19 i postupnom ukidanju restriktivnih mjera, gospodarstva se postupno otvaraju. Mnogo se očekuje od ovotjednih izvješća o osobnoj potrošnji i inflaciji u SAD-u, koja će tržištima odrediti daljnji smjer. Naime, analitičari poput Jaya Hatfielda smatraju kako je američki FED ključni pokretač tržišta. Očekivano popuštanje poticaja uslijed inflatornog pritiska presudno bi moglo utjecati i na cijenu zlata.

Izvor: aurodomus.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.