Napoleon Bonaparte i briga za vojnike

ESPRIT DE CORPS - DUH GRUPE ZBOG KOJE ČLANOVI GRUPE ŽELE DA GRUPA USPIJE

Napoleon at the Battle of Austerlitz, by François Gérard 1805. The Battle of Austerlitz, also known as the Battle of the Three Emperors, was one of Napoleon's many victories, where the French Empire defeated the Third Coalition.
0

Definicija Esprit de corps: Zajednički duh koji postoji u članovima grupe i nadahnjuje entuzijazam, predanost i čvrsto poštovanje, odnosno duh grupe zbog kojeg članovi žele da grupa uspije..

Svi ovi elementi zajedno su stvorili jednu od Napoleonovih najvećih vještina:

Sposobnost da se obični vojnici osjećaju kao da su sposobni mijenjati tijek povijesti. Vojnici u njegovoj vojsci doista su se osjećali kao da su njihov život i, ako je potrebno, čak i njihova smrt bili vezani za nešto mnogo veće od njih.

Međutim, Napoleon nije bio tako ljubazan sa svim svojim vojnicima. Bio je vrlo oštar sa “srednjim časnicima” svoje vojske, na koje se oslanjao da će istu pozornost pružiti detaljima kao i on. “Ozbiljno prema časnicima, ljubazno prema vojnicima”, bila je njegova mantra…

Jedan od najzanimljivijih dijelova knjige za mene je Napoleonovo tajno oružje: moral. Za Napoleona je to bila zaista velika stvar, vjerovao je da je tajna uspjeha u vojnoj kampanji ¾ “esprit de corps” i ¼ broj trupa i opreme koju ste imali.

Čini se da je briga za njegove trupe jedna od stvari koja je Napoleona učinila jedinstvenim u usporedbi s ostalim tadašnjim vojnim vođama. Njegova briga očitovala se na više načina:

Često se sjećao imena svojih vojnika nakon što ih je samo kratko upoznao (Napoleon je imao fantastično pamćenje).

Napoleon je provodio vrijeme sa svojim ranjenim vojnicima i osigurao im brzo liječenje – ohrabrujući ih da se brzo vrate na bojište.

Napoleon je potaknuo razvoj značaka, medalja i priznanja za vojnike koji su se herojski borili. Dopustio je čak i različitim regimentama da na uniforme postave parole kako bi pomogli izgraditi zajednički identitet (praksa koja danas živi u mnogim vojskama).

Mnogo više od ostalih generala u vrijeme Napoleon se pobrinuo da se njegovi vojnici nahrane i obuku – zahtijevajući sredstva iz stožera kako bi osigurao udobnost svojih vojnika.

Napoleon je objavljivao ​​statistike o uspjehu svoje vojske (opet – obično pretjerano) i uspoređivao ​​uspjeh svojih vojski s onim iz Antike, zaključujući da je njegova borbena snaga bila najmoćnija svih vremena (što je u to vrijeme vjerojatno bilo istina )…

 

facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.