Nedjelja Presvetog Trojstva

O Trojstvu ljubavi, žrtve i nade

foto: Pixabay
0

 

Dragi čitatelji! Slavimo svetkovinu Presvetog Trojstva temelja naše vjere kojeg zazivamo na početku svake molitve čineći znak križa izgovarajući riječi milosti i spasenja u Ime Oca, i Sina i Duha Svetoga da nas blagoslovi, štiti, čuva! Prošle nedjelje slavili smo silazak Duha Svetoga na apostole, a ove nedjelje poslanje apostola i zadaću da krste sve ljude u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, čuvajući sve što im je zapovjedio.

Dragi prijatelji! Nakon slavnoga Uskrsnuća, primanja Duha Svetoga i poslanja apostola pitamo se kako mi možemo slijediti njihov primjer i ispunjavati volju Gospodina u svakodnevnom životu. Apostoli su bili s njime tri godine, slušali ga, gledali ga, upijali riječi i djela spremajući ih u svoja srca za vrijeme kada će biti potrebno prisjetiti ih se i činiti. Mi danas u naše vrijeme u kojem živimo i djelujemo, imamo zapisano sve te događaje u Svetom Pismu i čitajući o njima pokušavamo razumjeti poruku koju Bog ima za svakoga od nas. Kao što su apostoli nakon priprave i primanja Duha Svetoga bili oni koji su zračili svojim prisustvom, jednostavnošću, dobrotom, iskrenim prijateljstvom prema svakom čovjeku uvijek ukazujući na Krista koji ih je učinio takvima, tako bismo mogli i mi suvremeni ljudi koji smo primili sakramente Krsta, Potvrde, Pričesti i mi naviještati Krista jednostavnošću i dobrotom prema svima koje susrećemo, s kojima radimo ili živimo. Apostoli su gledali Krista i koji je odsjaj prenosio na njih svega dobroga i lijepoga, svetoga da su i oni susrećući se s ljudima činili tako. Mi dragi čitatelji isto tako trebamo se napajati na izvoru koji je snaga za svakodnevni život Isusu Kristu i svetim sakramentima da budemo u milosti i snazi Kristovoj. Može nam se dogoditi sumnje kao i apostolima ponekad da nam se srce zatvori za ljepote Riječi života koji nam se u nekim trenucima života naviještao. Ali nismo sami! Ni apostoli nisu bili sami! Imamo Krista zauvijek prisutnog s nama, jer nam je dao obećanje da je s nama u sve dane do svršetka svijeta (Mt 28, 20.) zato možemo činiti velike stvari.

Dragi prijatelji! Zadaća svih nas prijatelja Isusovih koji smo postali svetim krštenjem jest vjera življena i prenošenje žive vjere mlađima. Vjera se prenosi, ne govorenjem trebaš biti ovakav ili onakav jer tako piše u Dekalogu, zapovijedima ljubavi, darovima Duha Svetoga, nego svakodnevnim življenjem po tim pravilima koje smo naučili i usadili u vlastito srce i djelovanje kako bi mogli onima koji nas promatraju biti navjestitelji nade. Svjedočanstva kao temelj odgoja i prenositelja vjere po susretima s drugima. Upravo vjera i znak presvetog križa i zazivanja Presvetog Trojstva pomaže nam živjeti onako kako nam Bog upisao u srce. Vjerujući, ispunjavajući kršćanske dužnosti, svjedočeći da smo kako kaže sveti Pavao u današnjoj poslanici: “djeca Božja, baštinici Božji, subaštinici Kristovi kada zajedno s njime trpimo da se zajedno s njime i proslavimo!“ (Rim 8,17).

Dragi čitatelji! U popričesnoj molitvi Misala stoji zapisano: Gospodine Bože naš, daj da nam bude na spasenje tijelu i duši ova pričest i vjera u tvoje vječno Trojstvo i jedinstvo koje smo ispovjedili!, da možemo radosno, puni poleta i snage svjedočiti Krista bez sumnji u vjeri kako bi nas Duh Kristov čuvao u trajnom zajedništvu s tobom!

 

 

Amen

vlč. Stjepan

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.