Nove riječi u hrvatskom jeziku

Izvor: pixabay.com
0

 

Zapozorje je najbolja nova hrvatska riječ – i zamijenit će backstage. Uz nju tu su još i oznak te bilješkinja. Odlučili su tako jezikoslovci, književnici i znanstvenici časopisa Jezik dodijelivši u Lipiku za te tri riječi autorima Nagradu Dr. Ivan Šreter.

Profesorica hrvatskog jezika iz Vinkovaca Lidija Stević Brkić umjesto engleskog naziva za prostor iza pozornice – backstage – ponudila je na natječaju svoju riječ zapozorje i pobijedila.

Drugu nagradu osvojio je veleposlanik u Izraelu Drago Štambuk za riječ oznak, oznakovljenje umjesto brenda i brendiranja, dok profesorica hrvatskog jezika Carmen Lešina iz Splita kaže da joj je zasmetao naziv javna bilježnica pa se u njoj probudio inat i smislila je novu riječ bilješkinja. „Prva asocijacija bila mi je bilježnica ili kolokvijalno teka u koju moji učenici bilježe nešto na satu. I isti tren pala mi je na pamet riječ bilješkinja”, objasnila je prof. Lešina.

Mnoge se nagrađene riječi s ovog natječaja, kažu iz časopisa Jezik, itekako koriste. „Naša najprihvaćenija riječ je riječ uspornik umjesto ležećeg policajca. To je bila riječ s prvog natječaja i doista je proširena i prihvaćena riječ zatipak umjesto tipfeler, međutim tom riječju se pretežito služe studenti, učenici, lektori pa onda nemamo osjećaj koliko je prihvaćena”, istaknula je prof. dr. Sanda Ham, urednica časopisa Jezik.

Da ideja ne nedostaje svjedoči da je oko 100 novih riječi gotovo 50-ak autora stiglo na natječaj za Nagradu Dr. Ivan Šreter, koja se dodjeljuje za najbolju novu hrvatsku riječ. Cilj ove nagrade je promicanje hrvatskog jezika i stvaranja vlastitih riječi u hrvatskom jeziku, umjesto nekritičnog uvoženja i posuđivanja iz drugih jezika.

Nagrada je 2005. godine dobila ime po ubijenom pakračkom liječniku Ivanu Šreteru koji je za vrijeme socijalističke Jugoslavije bio osuđen na zatvorsku kaznu, jer je pacijentu u karton pod rubriku „zanimanje” upisao hrvatski izraz „umirovljeni časnik JNA” umjesto srpskoga izraza „penzionisani oficir JNA”. Godine 1984. vlasti su donijele Rješenje o pokretanju disciplinskoga postupka protiv dr. Ivana Šretera, a 1987. godine ga osudile na pedeset dana zatvorske kazne. U Domovinskom ratu najprije je odveden u logor, zatim mučen, a u kolovozu 1991. gubi mu se svaki trag.

 

Izvor: hrt.hr
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.