O MOST – u: perspektive i očekivanja

Izvor: https://most-nl.com
0

 

Mnogi znaju da je izgradnja političke stranke mukotrpan posao koji zahtjeva puno znanja, iskustva i upornosti. Posebno to dolazi do izražaja ako se počinje od nule bez jakih donatora, medijske podrške i snažne logistike. U sljedećim tekstovima ćemo analizirati 3 stranke koje se grade i način na koji to rade njihovi predsjednici. U prvom dijelu ćemo se pozabaviti analizom MOST-a od njegovog nastanka do danas.

Ova politička opcija je osnivana 2013. u Metkoviću i počela je djelovati kao lokalna stranka u cilju rušenja dugovječnog Stipe Gabrića Jamba. Božo Petrov i Nikola Grmoja su uspjeli poraziti “kralja mandarina” i nakon toga su krenuli dalje. Te godine se pojavilo niz nezavisnih gradonačelnika i načelnika koji su smijenili lokalne šerife i metkovski dvojac ih je okupio u nacionalnu platformu za parlamentarne izbore.

MOST u studenom 2015. postiže senzacionalan uspjeh, osvojivši 19 saborskih mandata. Slijedili su dugi pregovori i sklapanje koalicije s HDZ-om te dolazak nestranačkog Tihomira Oreškovića na mjesto premijera. Ubrzo je ta koalicija pukla zbog slučaja INA i uslijedili su prijevremeni izbori. Božo Petrov i njegovi suradnici su ponovno ostvarili uspjeh, osvojivši 13 mandata. Nova koalicija s HDZ-om je pukla nakon nekoliko mjeseci jer je premijer izbacio ministre iz Vlade.

MOST se tako prvi puta našao u oporbi i morali su početi graditi stranačku infrastrukturu i ideološki se profilirati. Ubrzo ih je napustio dio zastupnika i članova jer su se odredili kao desna opcija. Tek tada su osjetili koliko je izgradnja stranke u opoziciji mukotrpan posao jer nisu više imali poluge vlasti.

Loš rezultat na EU izborima doveo je do unutarnjih podjela i svađa, a kap koja je prelila čašu dijelu članstva je bila podrška Miroslavu Škori na predsjedničkim izborima. Rejting im je stabilan na oko 5 posto, a za bolji rezultat će morati promijeniti vodstvo i prestati s konfliktnom politikom.

Trebat će biti uključivi jer će na taj način vratiti natrag nezavisne liste koje su odbacili jer su se Božo Petrov i Nikola Grmoja bojali političke konkurencije. Također će morati više raditi u urbanim sredinama jer tamo jako loše stoje. MOST-u slijedi faza čiščenja nakon predsjedničkih izbora i nakon toga će ponovno biti ozbiljan faktor na domaćoj političkoj sceni. U svakom slučaju, može se reći da će za ovu mladu stranku, poslije kiše, svanuti sunce.

 

Izvor: Hrvatske vijesti

facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.