Olivier Roy: JE LI EUROPA KRŠĆANSKA?

Dok se Europa prepire oko pitanja nacionalnog identiteta, nativizma i imigracije, Olivier Roy u središte zanimanja stavlja kršćanstvo kao temelj identiteta Zapada, odgovara na pitanja jesu li sekularizam i islam doista prijetnje kršćanskim vrijednostima te kakva je budućnost kršćanstva u Europi

0

Dok se Europa prepire oko pitanja nacionalnog identiteta, nativizma i imigracije, Olivier Roy u središte zanimanja stavlja kršćanstvo kao temelj identiteta Zapada, odgovara na pitanja jesu li sekularizam i islam doista prijetnje kršćanskim vrijednostima te kakva je budućnost kršćanstva u Europi

Umjesto ponavljanja poznate priče o propadanju, Roy istražuje važnost toga što sekularizirane zapadne nacije kršćanstvo smatraju isključivo kulturnom silom svedenom na rasprave o pitanjima kao što su pobačaj, eutanazija i istospolni brak. Pokazuje da se na globalnoj razini dogodilo upravo suprotno: kršćanstvo je sada univerzalizirano i odvojeno od nacionalnog identiteta.

Ako Crkva dominantnu kulturu Europe više ne priznaje kao kršćansku, pita se autor, tko bi se usudio tvrditi da je identitet Europe kršćanski? I kako taj kršćanski identitet vratiti bez borbe za europski moral, usmjerene ne protiv islama (čije su obiteljske vrijednosti vrlo slične onima koje zagovara Crkva) nego protiv samog europskog društva?

Knjigom Je li Europa kršćanska? Olivier Roy potvrđuje reputaciju uglednog promatrača i komentatora događaja našeg doba te daje uvjerljivu i novu viziju mjesta religije u današnjem životu europskih nacija.

* * *

Rasprava o kršćanskom identitetu Europe ne počiva na binarnoj opreci Europe i islama, već na trokutu čije su krajnje točke kršćanska religija, europske sekularne vrijednosti (iako se one ponekad oslanjaju na kršćanski identitet) i islam kao religija.

Iza debate o islamu zapravo se krije dublja rasprava o naravi Europe i njezinom odnosu prema religiji općenito. Zamisao da bi sve bilo dobro kad ne bi bilo islama i imigracije puka je iluzija. Teška kriza zahvatila je europski identitet i mjesto religije u javnom prostoru, što jasno pokazuje katolička radikalizacija oko pitanja pobačaja i istospolnih brakova te sekularna radikalizacija oko pitanja ritualnog klanja životinja i obrezivanja. Očito je riječ o krizi europske kulture.

Olivier Roy

* * *

Olivier Roy (1949) profesor je na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci te znanstveni savjetnik programa za Bliski istok Centra za napredne studije „Robert Schuman“. Sudjelovao je u OESS-ovoj misiji u Tadžikistanu od 1993. do 1994. i bio konzultant u Uredu koordinatora za Afganistan pri UN-u 1988. Od 2011. godine, vodio je projekt „ReligioWest“ pod pokroviteljstvom Europskog istraživačkog vijeća. Njegova područja interesa su politički islam, Bliski istok, islam na zapadu i komparativne religije. Iz njegova bogatog opusa izdvajamo naslove Globalised islam (2004), Holy Ignorance (2010), En Quête de l’Orient perdu (2014) Je li Europa kršćanska? (2019).

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.