Otkuda Hrvati u Bosni, Srijemu i Boki kotorskoj!?

Kad su Hrvati u 7. stoljeću došli na tlo današnje Hrvatske, oni su jednako i u isto vrijeme naselili i Bosnu i Srijem i Boku Kotorsku i današnju Crnu Goru (Crvena Hrvatska!)

Foto: Pixabay
0

Da pojasnimo neke činjenice Hrvati ili ne da da Hrvati.

Kad su Hrvati u 7. stoljeću došli na tlo današnje Hrvatske, oni su jednako i u isto vrijeme naselili i Bosnu i Srijem i Boku Kotorsku i današnju Crnu Goru (Crvena Hrvatska!).

Da je to jedan narod to dokazuje i današnja najneprirodnija granica između Bosne i Hrvatske.

Svi vladari srednjovjekovne Bosne, svi bosanski banovi (samo Hrvati imaju banove!) i svi kraljevi Bosne (Kulin ban, ban Pavao I. Šubić, svi Kotromanići, kralj Tvrtko, Hrvoje Vukčić Hrvatinić, bl. Katarina K., kralj Ostoja, Stjepan Tomašević), bili su etnički Hrvati, govorili su hrvatskim jezikom, u njima je tekla hrvatska krv, a bosansko kraljevstvo bilo je nakon pogibije Petra Svačića, posljednjeg hrvatskog narodnog vladara, ustvari nastavak hrvatskog kraljevstva. Niti jedan srednjovjekovni vladar Bosne nije bio ni musliman, a ni Srbin! Stoga je posljednji kralj hrvatske krvi Stjepan Tomašević, ubijen na prijevaru od Osmanlija 1463. godine.

Današnji Bošnjaci, muslimani a neki se izjašnjavaju i kao Turci u Bosni potomci su Hrvata-katolika i tzv. “krstjana” (bogumila – također Hrvata) koji su pod pritiskom okolnosti ili na silu prešli na islam .

“Do podne Ilija, od podne Alija”

Ne stoji tvrdnja da su današnji muslimani u Bosni potomci Srba iz dva razloga: jer Srba u Bosni nije ni bilo i jer Turci nisu progonili Srbe. (Pećka patrijaršija!). Činjenica je da veliki broj nosi srpska prezimena to je bio jedan sasvim drugi period (kraj 17-og sve do početka 19-og stoljeća) Islamizacije na teritoriju Raške ili današnjeg Sandžaka.

Nitko nema pravo osporavati drugom narodu kako da se izjašnjava, jedno su želje a drugo su povijesne činjenice .

Svi provokatori biti će bez opomene blokirani!!!

Hrvatske zemlje za vrijeme Trpimira II.

 

 

facebook statis

Bobovac Oltar Domovine

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.