Petir: Potrebno je regulirati profesionalni status seoskih žena

Prema dostupnim podacima, žene čine manje od 50 % ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima Europske unije, te upravljaju sa svega 30% obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Izvor: pixabay.com
0

Prema dostupnim podacima, žene čine manje od 50 % ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima Europske unije, te upravljaju sa svega 30% obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Potrebno je regulirati profesionalni status seoskih žena, pozvala je zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir prilikom rasprave o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. 

Prema njoj, položaj je žena u ruralnom prostoru zabrinjavajuć, a one još uvijek nisu dio odgovarajućih javnih politika. 

“Nemaju dobar pristup obrazovanju, slabe su informatičke pismenosti, a i dostupnost interneta je još na vrlo niskoj razini. Također, zbog udaljenosti liječnika specijalista i nedostupne dijagnostike, u većini slučajeva tek u poodmakloj fazi bolesti dolaze kod njih, što je nažalost ponekad prekasno. Na selu najčešće ne postoji niti adekvatna društvena, socijalna i komunalna infrastruktura koja je nužna za dostojanstven život“, kaže Petir.

Potreban tematski potprogram i izrada nacionalne strategije

Istaknula je da niti jedna država članica EU, pa tako niti Hrvatska, nije dosad uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, iako je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj.

Prema dostupnim podacima, žene čine manje od 50% ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima Europske unije, te upravljaju sa svega 30% obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

“Često su ekonomski ovisne o suprugu, za njih ne postoji radno vrijeme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i mirovinskih prava, a ostvaruju oko 35% ukupnog radnog vremena u poljoprivredi, što je znatan doprinos“, tvrdi zastupnica.

Dosta je stereotipa, današnje žene sa sela su obrazovane, pišu projekte i drže do sebe

Napominje kako je nužno proaktivno pristupiti ovom problemu i poduzeti daljnje kontinuirane mjere u cilju izrade nacionalne strategije koja bi se odnosila na položaj žena u ruralnim područjima.

“One se brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi koja je jedna od najvažnijih gospodarskih grana svake zemlje, sudjeluju u procesu proizvodnje hrane. Žene u ruralnim područjima neprocjenjivo su vrijedne za svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, važne su i za razvoj poduzetništva, održivi razvoj, kao i cjelokupni gospodarski razvoj“, zaključila je Petir. 

 

 

Autor: Lucija Bencaric

Izvor: agroklub.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.