Petir upozorila da 20 gospodarstava primaju 546 puta veće potpore od prosječnog OPG-a | Marijana Petir

Pravednija raspodjela izravnih plaćanja u poljoprivredi, pri čemu više treba ići malim i srednjim gospodarstvima, a manje velikim – smjernice su Europske komisije koje bi trebale zaživjeti u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Od značajnijih promjena predlaže se ograničenje izravnih plaćanja na 100 000 eura po poljoprivrednom gospodarstvu

Izvor: petir.eu
0

Pravednija raspodjela izravnih plaćanja u poljoprivredi, pri čemu više treba ići malim i srednjim gospodarstvima, a manje velikim – smjernice su Europske komisije koje bi trebale zaživjeti u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Od značajnijih promjena predlaže se ograničenje izravnih plaćanja na 100 000 eura po poljoprivrednom gospodarstvu.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir rekla je da u Republici Hrvatskoj ima 20 poljoprivrednih gospodarstava koja primaju u prosjeku 546 puta veće potpore od prosječnog poljoprivrednog gospodarstva i da gotovo 70 000 poljoprivrednih gospodarstava uopće ne prima nikakve potpore premda su upisani u upisnik, što je razlog da se preusmjerimo na uravnoteženu i pravednu raspodjelu potpora kako bi poljoprivrednici mogli i dalje proizvoditi hranu i čuvati hrvatski prostor.

„U tom smislu potrebno je utvrditi i gornji limit iznad kojeg iznos potpora ne bi smio ići, no samo utvrđivanje tog iznosa bi trebalo staviti u nadležnost država članica a ne EU, imajući u vidu specifičnost svake države članice i različitost strukture poljoprivrednih gospodarstava u svakoj od njih, kao i činjenicu da se novim ZPP-om predlaže veća fleksibilizacija pravila i daje veća autonomija državama članicama u utvrđivanju njihovim strateških planova a sukladno tome i prioriteta u poljoprivredi“, rekla je Petir.

Vijeća EU stava je da bi smanjenje i ograničenje izravnih plaćanja trebalo biti dobrovoljno za države članice, tj. one ne bi imale obavezu primjenjivati striktno ovu odredbu. Predstavnici našeg ministarstva, zastupljeni u Vijeću EU-a, podržali su takav pristup.

Istovremeno, Europski parlament je izglasao amandmane na Komisijin prijedlog reforme ZPP-a, a o konkretnoj odredbi zastupnici su se izjasnili za obvezno ograničenje izravnih plaćanja po gospodarstvu na 100 tisuća eura.

U ovom trenutku imamo dva različita teksta – onaj Vijeća EU-a i Europskog parlamenta, te će ove dvije institucije u narednim mjesecima pregovarati kako bi uskladile stavove po ovom pitanju, ali i za druge odredbe.

 

Izvor: petir.eu

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.