Planinari u šoku: Pred očima nam nestaju šume, ostaju samo puste gore

0

Kalnik, u blizini Vratnog

Planinari diljem Hrvatske sve su više na nogama zbog, kako kažu, prekomjerne sječe šuma. U posljednje vrijeme primjećuju sve više rušenja po brojnim gorjima i planinama, među kojima su i neka od zaštićenih područja.

Tako je već neko vrijeme u tijeku sječa stabala u Kalničkoj šumi na Čuljenici, desno od Vratnog, a istim se tempom rješava i stoljetna šuma na Dugačkom brdu iznad Koprivnice. Riječ je o posebnom botaničkom rezervatu šumske vegetacije koji je zaštićen 1973. godine u površini od 10,91 ha. Lociran je u blizini Koprivnice, a dodiruje i jugoistočne obronke Kalnika. Zajedno s obližnjim obroncima Bilogore, čini dio turističko-rekreativne i lovne zone Koprivnice.

Dugačko brdo, pogled na nekadašnji šumski predio

– Ne samo da se sijeku stogodišnje prekrasne bukve, nego se cijeli prostor oko zaštićenog područja devastira širokim razrovanim pristupnim cestama. Nemoguće se provozati s biciklom s Vinice do Rasinje kroz šumu bez da se čuju motorke i vide puni traktori drva – upozorili su na svojoj Facebook stranici članovi Zelenog odreda.

Istovremeno, na slične ili iste prizore planinari nailaze i po Bilogori, Sljemenu, Papuku, Krdniji, Velebitu, Gorskom Kotaru i dr. Dio šume na Koprivničkom planinarskom putu kraj koje smo prošli u siječnju, više ne postoji, upozorila je jedna koprivnička planinarka.

Zelinksa gora, Kladeščica

– Ne može se tu ništa učiniti. Tako je odlučeno, moramo to prihvatiti. Ne znam samo hoće li nama, koji pamtimo prirodne ljepote, biti teže ili lakše nego onima koji ih ne pamte – napisao je jedan od planinara u komentarima na ovu temu. Na njega se nadovezao drugi kolega, zaključivši kako se ništa neće napraviti dijeljenjem slika o devastiranju jer je sve je ugovoreno i unaprijed prodano.

– Zato, suvišno je da slikate i pišete ikakove komentare – zaključio je.

No, kako ne bi akcija stala samo na društvenim mrežama, u Zelenom odredu najavili su prosvjed u Zagrebu, 29. ožujka pod nazivom Prozivka zbog veleizdaje.

Visočka staza, Novi Marof

– Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija je u proteklih 9 mjeseci skupio dovoljno dokaza i materijala pretvorenih u 400 stranica prijave koja je proslijeđena na DORH i Uskok, Pučkom pravobranitelju te institucijama EU – objasnili su u svom pozivu na akciju.

Dodali su kako je rok za odgovor na Otvoreno pismo Premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću istekao pa su odlučili organizirati Prosvjed na Markovom Trgu s obzirom da se u krugu nalaze vladajuće institucije.

Park prirode na Moslavačkoj gori u blizini Kletišta kod Kutine

– Na Prosvjedu će vam se obratiti voditeljice Zelenog odreda Vesna Grgic, Gordana Pasanec te gost iznenađenja za prozvane institucije. Objaviti ćemo nekoliko vrlo važnih informacija i prozvati odgovorne punim imenom i prezimenom. Pozivamo sve građane, Stranke, Udruge, Inicijative, Zajednice te poznate osobe iz javnog života kojima je stalo da se zaustavi bjesomučna sječa šuma i kriminal u kojem sudjeluje više Ministarstava, Privatnih i javnih tvrtki te vodećih političara u zadnjih 20 godina – zaključili su.

Kalnik, u blizini Vratnog

Podsjetimo, nedavno je i ekipa RTL Direkta napravila opsežan istraživački prilog o devastaciji Medvednice o čemu smo pisali OVDJE.

 

prigorski.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.