Početak kraja MOST – a kao političke opcije

Izvor: https://most-nl.com
0

 

Mnoge je iznenadila današnja vijest da će MOST na predsjedničkim izborima podržati nezavisnog kandidata Miroslava Škoru. Prvotni plan je bio da u utrku uđe Božo Petrov, ali se to izjalovilo nakon potopa na EU izborima u svibnju. Stranka nije uspjela preći izborni prag te bi osvojila po 1 mandat u 9. i 10. izbornoj jedinici da su održani parlamentarni izbori. Nikola Grmoja se obećao povući te održati izbornu skupštinu stranke početkom jeseni, ali to se nije dogodilo.

Podrška predsjedničkom kandidatu krajnje desnice, iza kojeg stoji Tomislav Karamarko je dokaz da su u MOST-u izgubili kompas te da rade na daljinski upravljač radikalnog krila Katoličke crkve. Ovakva odluka nije donesena jednoglasno jer je nekoliko članova Glavnog odbora bilo oštro protiv. Sve skupa je izazvalo lom na terenu te su mnogi članovi najavili napuštanje stranke.

MOST se počeo urušavati nakon izbacivanja iz Vlade jer su počeli desničariti i otvoreno pokazivati svoju hrastovsku strukturu. Rejting im je samo tonuo i sada se nalaze ispod izbornog praga. Potpuno su nestali u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Istri i Primorju. Na dobrom su putu da se to dogodi i u Slavoniji jer je Nikola Grmoja izbacio iz stranke Tomislava Panenića koji je držao sve konce na tom području.

Uspjeli su opstati samo u 9. i 10. izbornoj jedinici, ali im u biračko tijelo na tom području sve više ulaze Neovisni za Hrvatsku. Bruna Esih i njeni suradnici osvojili su više glasova od Mosta na EU izborima u Ličko-senjskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Lom na terenu će izazvati pad ekipe Bože Petrova u Splitsko-dalmatinskoj županiji te se može očekivati da ih NHR ubrzo prestignu i na tom području. Tako će im ostati samo glasovi iz doline Neretve, odakle su krenuli u nacionalnu politiku.

Ponovno se dokazalo da stranke radikalne desnice ne mogu uspjeti na političkoj sceni te ih čeka sudbina HSP-a, HRAST-a i ostalih strančica iz kojih su potekli njihovi sve malobrojniji članovi. Već sada se stvara Savez nezavisnih lista za iduće parlamentarne izbore koji će u atmosferi “mi ili oni” biti presudan za formiranje buduće Vlade. U svakom slučaju, priča o usponu i padu Mosta treba biti pouka budućim nezavisnim listama što i kako treba raditi.

 

 

Izvor: Hrvatske vijesti

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.