Pod slavonskim njivama otkrivena nalazišta zemnog plina

Kanadska tvrtka Vermilion Energy otkrila je dva nalazišta zemnog plina u blizini Vinkovaca i Vukovara. Plin bi trebao biti pušten u sustav do kraja godine

Izvor: pixabay.com
0

Kanadska naftna tvrtka Vermilion Energy je na području Cerića kod Vinkovaca i Berka u blizini Vukovara otkrila dva nova plinska polja koja će sljedeće godine doprinijeti s novim količinama plina. Informaciju je objavio Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike, dodavši kako Hrvatska tako povećava proizvodnju plina sa šest novih bušotina od kojih su dvije u najistočnijoj županiji, a razveselila je Slavonce jer će korist od toga imati i država, ali i županija i općina na čijem je području bušotina, piše glas-slavonije.hr.

Župan na sastanku s kanadskim koncesionarima

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić prije nekoliko dana se u Vinkovcima sastao s Jeffom Daviesom, predstavnikom koncesionara kanadske tvrtke Vermilion Energy. Dekanić smatra da čak 20 posto ukupne hrvatske proizvodnje čistog zemnog plina, spremnog za puštanje u sustav, vrlo vjerojatno leži pod oranicama Vukovarsko-srijemske županije. Župan je iznio kako se dio plinovoda već gradi u općini Stari Jankovci te očekuje kako bi plin do kraja godine mogao biti pušten u sustav. S obzirom na cijene transporta, siguran je kako bi plin mogao uistinu ostati u Hrvatskoj, ali da će završnu riječ ipak imati kanadski koncesionar.

Stručnjaci navode kako će novom godišnjom proizvodnjom, od 285 milijuna prostornih metara plina koja počinje ove godine, ukupna domaća proizvodnja premašiti milijardu prostornih metara plina, što je 40 posto domaćih potreba, piše glas-slavonije.hr. Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić zaključio je kako je to rezultat povećanih ulaganja u istraživanje ugljikovodika proteklih godina te izravno smanjuje ovisnost o uvozu, jer novootkriveni plin ide u domaći sustav.

Na jednoj čestici kod Cerića su prije tri godine počela probna bušenja, a na radilištu je postavljen toranj visok pedesetak metara. Prema tadašnjim najavama probna bušotina je u dubinu išla 1800 metara. Nakon što je završila gradnja bušotine Cerić-1, započela je izgradnja bušotine Berak-1, a danas obje bušotine daju zemni plin.

 

 

Autor: Ivana Matkovi

Izvor: baustela.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.