Pomoć stradalima u Hrvatskoj Kostajnici

0

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije gđa Kristina Radić te generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić susreli su se u četvrtak, 15. ožujka u Hrvatskoj Kostajnici sa stradalima u ovotjednim odronima zemlje i poplavama. Uručivši im jednokratnu novčanu pomoć ukupne vrijednosti od 56 000 kuna predstavnici Caritasa i Biskupije u osobnom susretu upoznali su se s tragedijom koja je pogodila ove obitelji.

Susretu je nazočio i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić s članovima Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije te gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, koji su se zahvalili Caritasu i Sisačkoj biskupiji na brzoj reakciji i upućenoj pomoći, ali i na iznimno dobroj suradnji tijekom svih kriznih situacija koje su kroz zadnjih nekoliko godina pogodile ovo područje.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina istaknuo je kako se ovim ljudima srušio čitav njihov svijet koji su gradili kroz svoj životni vijek te su predsjednik Hrvatskog Caritasa biskup Josip Mrzljak i domaći biskup Vlado Košić donijeli odluku da se im se kratkoročnom pomoći, od 2000 kuna po članu, pomogne kako bi prebrodili ovaj težak gubitak.

„Nadam se da će Republika Hrvatska, sa svim svojim strukturama, u najkraćem mogućem roku priskočiti ovim ljudima u pomoć i ponudit im dugoročna rješenja kako bi se čim prije mogli vratiti redovitom životu. Želim vam iskazati blizinu i prenosim pozdrave svih onih koji su uz vas u ovom trenutku. Nećete ostati sami i uvijek će te imati potporu svog Caritasa Sisačke biskupije te će oni uvijek biti tu i pružiti vam sve što je u njihovoj mogućnosti“, poručio je stradalima mons. Svalina.

Nakon susreta sa stradalima predstavnici Hrvatskog Caritasa, Sisačke biskupije, Sisačko-moslavačke županije i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje posjetili su lokaciju još uvijek aktivnog klizišta, a kako bi se uvjerili u razmjere šteta gdje je prilikom odrona zemlje srušeno sedam kuća, dvije su napukle, a dvadesetak ih je još ugroženo.

Stjepan Vego

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.