Povijesni spomenik Francuske

0

Zove se svetište San Michael d’Aiguilhe, a nalazi se u Francuskoj. Evo njegove priče.

Kršćansko svetište posvećeno sv. Mihaelu, izgrađeno na vrhu kratera vulkana koji je ugašen već milijunima godina, nalazi se u općini Aiguilhe, sjeverno od grada Puy-en-velay, u regiji Auvergne-Rhone u Francuskoj. Od 1840. godine smatra se povijesnim spomenikom Francuske. Riječ je o svetištu svetoga Mihaela d’Aiguilhe.

Gradnja je započela nakon što je biskup Gotescalo blagoslovio kamen temeljac, a malo je svetište bilo posvećeno sv. Mihaelu 962. godine. Vremenom se broj hodočasnika sve više i više povećavao što je zahtijevalo proširenje kapele.

Pjesnik Ugo d’Avignone u svoje je djelu La Velleyade (1630.) stihom opjevao ovu strukturu:

Nalazi se usred raskošne vegetacije stvorene ljepotom prirode kako bi predstavljao koplja izrezbarena mudrim čekićem. To je jedno od svjetskih čuda.

Okružen veličanstvenom romaničkom kapelom, dobro povezan sa stijenom, ovaj obelisk visok 88 metara s promjerom od 57 metara u dnu, stoji izoliran sa svih strana, na desnoj obali Borne. Saint Michel d’Aiguilhe uistinu je jedinstvena građevina.

Od početka se činilo kako je uz svetište bila pričvršćena mala kuća koja je služila kao utočište pustinjacima, a dobila je ime opatija Seguret. Pod episkopatom Ademaro di Monteil izgrađena je bolnica i samostan u podnožju stijene Aiguilhe.

U ovomu svetištu već stoljećima dolaze hodočasnici tražeći utjehu i Božji blagoslov preko zagovora sv. Mihaela arkanđela.

 

 

Izvor: Svjetlo riječi
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.