KATEDRALA NOTRE DAME – Godinu dana nakon požara

15. travnja prošle godine, svijet se zgražao nad snimkama poznate pariške katedrale Notre Dame de Paris u plamenu. Požar se dogodio početkom Velikog tjedna 2019., na Veliki ponedjeljak te je prema izvještajima BBC-ja, gotička građevina stara 850 godina doživjela ogromnu štetu – među ostalom se urušio ikoničan zvonik, krovište i drvena konstrukcija katedrale – najveća šteta koju je katedrala pretrpjela od Francuske revolucije

https://www.facebook.com/2078879745772478/photos/pcb.2255514058109045/2255513858109065/?type=3&theater
0

15. travnja prošle godine, svijet se zgražao nad snimkama poznate pariške katedrale Notre Dame de Paris u plamenu. Požar se dogodio početkom Velikog tjedna 2019., na Veliki ponedjeljak te je prema izvještajima BBC-ja, gotička građevina stara 850 godina doživjela ogromnu štetu – među ostalom se urušio ikoničan zvonik, krovište i drvena konstrukcija katedrale – najveća šteta koju je katedrala pretrpjela od Francuske revolucije.

Građani su se u suzama okupljali oko katedrale, gledajući kako njihovu voljenu crkvu, simbol grada, guta plamen.

Oko 500 vatrogasaca je na terenu pokušavalo spasiti tornjeve i zvonik. Požar, koji je započeo u popodnevnim satima, navodi se da je započeo zbog električnoga kvara. Građani su se u suzama okupljali oko katedrale, gledajući kako njihovu voljenu crkvu, simbol grada, guta plamen.

Nakon što se vijest proširila o požaru, tog ponedjeljka navečer su se na svim pariškim crkvama oglasila zvona. Don Stjepan Lončar , voditelj Hrvatske katoličke misije u Parizu, je tada za Novu TV rekao kako je taj čin posebno emotivno doživio.

To je značilo da katedrala polako umire.

“Kada sam čuo kroz prozor da zvone zvona moje crkve ovdje u Parizu, kojom se služe Hrvati, onda je suza krenula na oko. To je značilo da katedrala polako umire. Zvona su brecala, znači da je to kraj katedrale”. Glasnogovornici nadbiskupije tada su obavijestili kako je riznica katedrale spašena, gdje se nalazio i sačuvan trn iz Isusova krune.

“Spašeno je najvažnije, ali tko je bio u katedrali i tko se sjeća kakva je bila… to je sada zgarište”, poručio je 2019. don Stjepan, a nadležne vlasti su poručile kako je obnova katedrale projicirana za pet godina.

Od toga dana, zabilježeni su prizori radnika koji se okupljaju oko katedrale, međutim, još je dugi put do obnove crkve.

Još uvijek nije počela renovacija jer je zaključeno da crkva mora biti vraćena u prvobitno stanje kakvo je bilo.

“Nakon godinu dana, crkva je konzervirana. Svi su vitraji skinuti, ono što se trebalo srušiti je srušeno, pokriven je krov kako kiša ne bi ulazila, ali još uvijek nije počela renovacija jer je zaključeno da crkva mora biti vraćena u prvobitno stanje kakvo je bilo.”, poručio je za Hrvatsku katoličku mrežu don Stjepan, godinu dana nakon požara.

Početak gradnje katedrale započeo je 1163., za vrijeme vladavine kralja Luja VII., a kamen temeljac je postavljen u nazočnosti pape Aleksandra III. Za potpunu izgradnju bilo je potrebno skoro 200 godina – radovi su dovršeni tek 1345.

“Crkva je građena prije 1200 godina prema tome sada se traže načini kako, na koji način, danas to napraviti – ne betonom, ne cementom, nego se treba vratiti tim starim zanatima. Nedavno sam prošetao oko katedrale i još uvijek je to sve u fazi pripreme. Nema nikakvih većih radova, osim konzerviranja, čišćenja, spremanja, mjerenja…”, rekao je don Stjepan.

Mislim da sada, gledajući i razgovarajući s ljudima, je jednostavno nemoguće da se u pet godina obnovi.

S obzirom na trenutno stanje, don Stjepan smatra kako su najave vlasti prije godinu dana o tome da će se katedrala obnoviti unutar pet godina – nerealne. “To je rečeno u žaru, u želji da se taj objekt što prije vrati u javnosti. Mislim da sada, gledajući i razgovarajući s ljudima, je jednostavno nemoguće da se u pet godina obnovi, jer kada to krene, bit će potrebno možda i deset godina. Ali opet, to je moja slobodna procjena”, poručio je.

BBC je prenio kako se prvi put u 200 godina, Božićna misa 2019., nije slavila u katedrali Notre Dame de Paris. Danas, s obzirom na stanje u cijelom svijetu vezano uz pandemiju koronavirusa, mnogi vjernici, pa tako i pariški, ne mogu sudjelovati na misnim slavljima.

“Sinoć je najavljeno kako će ova naša karantena trajati do 11. svibnja. To je ono što se sada zna, ali ako se ne budemo pridržavali pravila, ako bolest eskalira, onda ćemo morati i dalje trajati”, istaknuo je don Stjepan, koji je objasnio da zajedništvo održavaju kao i svi – putem komunikacijskih kanala – prijenosima misa uživo, telefonskim pozivima…

Ulazak u katedralu nije moguć, a sve se biskupske funkcije obavljaju u pariškoj konkatedrali. Upravo zbog situacije vezano uz pandemiju, daljnje obilježavanje ili odvijanje događaja nije moguće predvidjeti.

 

Autor: Paula Stier

Izvor: hkm.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.