Povijest – prava istina, ma kakva god ona bila: AK-47 ili Automat Kalašnjikov model iz 1947. godin!?

Dok je ležao u vojnoj bolnici i oporavljao se od teške rane koju je zadobio u borbi s Nijemcima, mladi sovjetski vojnik Mikhail Timofejevič Kalašnjikov je razmišljao o tome kako stvoriti bolje oružje od onog kojeg je on imao i kojeg su Nijemci imali. Njega je fasciniralo što Nijemci imaju MP-40, a Sovjeti nemaju ništa slično. I nakon nekoliko skica, došao je do rješenja!

0

Dok je ležao u vojnoj bolnici i oporavljao se od teške rane koju je zadobio u borbi s Nijemcima, mladi sovjetski vojnik Mikhail Timofejevič Kalašnjikov je razmišljao o tome kako stvoriti bolje oružje od onog kojeg je on imao i kojeg su Nijemci imali. Njega je fasciniralo što Nijemci imaju MP-40, a Sovjeti nemaju ništa slično. I nakon nekoliko skica, došao je do rješenja!

Običnom olovkom na komadu papira je skicirao savršenu pušku koja može pucati i paljboredom i pojedinačno i koja je otporna na sve vremenske uvjete.

Ta puška se zvala AK-47 ili Automat Kalašnjikov model iz 1947. godine. Iako nije uspio, zbog rata i oporavka od ozljeda završiti u toku rata, od 1947. godine je ova puška počela osvajati svijet, jer je bila jednostavno savršena, a opet skromna i jeftina za izradu.

GLUPOST, LAŽ I OBMANA!

Svi znamo što je kalašnjikov ili AK-47. Svi znamo da je to uistinu jedna od najboljih pušaka, ako ne i najbolja puška na svijetu i da je otporna na sve vremenske uvjete. Nema rata na svijetu od završetka Drugog svjetskog rata i oružanih sukoba, a da se ta puška nije koristila. Proizvedena službeno u preko 110 milijuna primjeraka, ona je najrasprostranjenije oružje na svijetu i proizvodi se licencirano u nekom obliku i modelu u gotovo svim zemljama svijeta. To sve stoji.

I svaka čast gospodinu Kalašnjikovu na svemu, ali on nije ama baš ništa izumio! A priča da je skicirao u krevetu je samo propaganda stvorena 1950-ih godina da se pokaže kapitalističkim zemljama kako i običan čovjek može stvoriti nešto odlično, bez prethodnog velikog školovanja i obrazovanja. Dakle, prednost radnika i seljaka nad buržoazijom ili prevedeno tipična kumunistička baljezgarija.

A u vezi MP-40 i to da Sovjeti nemaju ništa slično ću reći samo ovo – tko god je napisao da je Mikhail Kalašnjikov to rekao je lažov prve klase!
Nisu imali ništa slično?
A što je onda PPS-41, Bog te vidio?!?!

Mikhail Kalašnjikov je u vezi puške AK-47 promijenio samo kalibar metka 7,62 x 39 mm ( bolja probojnost i stabilnost zrna ), promijenio je zatvarač i izgled oružja, te još poneke sitnice, kao što su unutrašnji dijelovi i komponente istog. Ali, sve ostalo je gotovo potpuno identično kao što je i na njemačkoj pušci StG44, Sturmgewehr model iz 1944. godine ili jurišna puška.

AK-47 radi na principu posudbe barutnih plinova, isto kao što radi i StG44.
AK-47 brtvi cijev i donosi metak u ležište i prilikom ispaljenja metka, izbacuje čahuru van pomoću dijela barutnog plina i automatski ubacuje novi metak. Isto kao i StG44.
AK-47 ima zavinut spremnik s 30 komada metaka. Isto kao i StG44 ( iako postoje i spremnici s 50 i 75 komada metaka za AK-47 i kasnije modele ).
AK-47 ima pomični ciljnik. Isto kao i StG44.
AK-47 je u kalibru 7,62 x 39 mm. StG44 je u kalibru 7,92 x 33 mm.

Dakle, AK-47 nije ništa drugo doli samo poboljšano-izmjenjena puška StG44. Dakako, ponavljam, to nimalo ne umanjuje kvalitetu AK-47. Dapače, još ju i poboljšava.
Ali, ovom objavom samo razbijam jedan mit i jednu laž koja desetljećima kruži svijetom, a nema blage veze s istinom.

I, šećer na kraju ili bolje rečeno šlag na tortu dodaje činjenica da je Hugo Schmeisser, dizajner StG44 jurišne puške, bio zarobljen poslije rata i da je Sovjetima pomogao razviti famozni kalašnjikov.

Stoga, Mikhail Kalašnjikov je otac kalašnjikova. Ali, dizajner je ipak Hugo Schmeisser.
Dakle, Nijemac, ne Sovjet.

Činjenica da su AK-47 i svi kasniji modeli istog oružja odlični i svevremenski stoji. To neće ništa promijeniti i to će tako i ostati. Ali, isto tako je činjenica da gospodin Kalašnjikov nije ništa sam izmislio i pronašao, već je samo kopirao i malo poboljšao.

Fotografija prikazuje puške AK-47 ( gore ) i puške StG44 ( dolje ) , gdje je sličnost i više nego očita.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.