Svjetski dan oceana

Oceani zauzimaju 71 % Zemljine površine, a svake se godine obilježavanjem Svjetskoga dana oceana pokušava podsjetiti ljude na veliku važnost oceana za život na Zemlji

foto: pixabay
0

Oceani zauzimaju 71 % Zemljine površine, a svake se godine obilježavanjem Svjetskoga dana oceana pokušava podsjetiti ljude na veliku važnost oceana za život na Zemlji.

Svjetski dan oceana obilježava se svakoga 8. lipnja još od 1992. godine kada se održao Sumit za Zemlju u Rio de Janeiru. Svjetski dan oceana prilika je da se svake godine prisjetimo važnosti oceana i njegovih stanovnika te upozorimo na strahovito razaranje i ljudsko pustošenje morskih prostranstava. Pritom je važno imati na umu da oceani zauzimaju 71 % Zemlje. Glavni razlog obilježavanja Svjetskoga dana oceana je taj da se spriječi njihovo onečišćenje plastičnim otpadom i da se potakne pronalazak rješenja za zdravlje i očuvanje ugroženih vrsta koje obitavaju u oceanima. (prof. dr. Dalibor Ballian)

Ocean predstavlja jedinstvenu, kontinuiranu vodenu masu velikih dimenzija u užem smislu dok je u širem smislu ocean ukupna vodena masa mora na Zemlji koji pokriva skoro tri četvrtine Zemljine površine.

Oceani zauzimaju 71 % Zemljine površine, a svake se godine obilježavanjem Svjetskoga dana oceana pokušava podsjetiti ljude na veliku važnost oceana za život na Zemlji, ali i na katastrofalne posljedice koje onečišćenje, odlaganje smeća, prekomjerni izlov ribe i nestajanje određenih morskih vrsta ostavljaju na oceane. Pritom se narušava i prirodnu ravnotežu ekosustava.

Svaki ocean ima morske planine i kada bismo ih spojili u jednu liniju, one bi tvorile lanac dugačak više od 60 tisuća kilometara. U Tihom oceanu se nalazi 14 tisuća morskih planina koje su u prosjeku visoke između 610 i 1829 metara, a neke su toliko visoke da čak izranjanju iz mora pa se čine kao podvodni grebeni.

Biljke i životinje uglavnom žive na dubini od najviše 200 metara dok su uvjeti na većim dubinama nepovoljni za život. neke životinje, kako bi preživjele u otežanim uvjetima, morale su proći dug put prilagodbe kako bi ipak uspjele živjeti na velikim dubinama. U kraterima podmorskih vulkana nalaze se mikroorganizmi prilagođeni takvim otežanim uvjetima.

 

 

Izvor: Svjetlo riječi
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.