HRVATSKE ŠUME: PRIVATNI ŠUMOPOSJEDNICI SU TI KOJI PUSTOŠE ZELENI ODRED: DOSTA JE LAŽI!

Sve što su do sada odgovorili u Hrvatskim šumama na naše prozivke da masakriraju i rasprodaju naše šume je da lažemo, insinuiramo i obmanjujemo javnost, te da su privatni šumoposjednici ti koji su se oteli kontroli, pa, eto, oni su ti koji naprosto divljaju po svojim šumama

Izvor: pixabay.com
0

 

Sve što su do sada odgovorili u Hrvatskim šumama na naše prozivke da masakriraju i rasprodaju naše šume je da lažemo, insinuiramo i obmanjujemo javnost, te da su privatni šumoposjednici ti koji su se oteli kontroli, pa, eto, oni su ti koji naprosto divljaju po svojim šumama.

Prije nekoliko dana smo objavili da su upravo Hrvatske šume te koje su na Medvednici „pogubile“ 330.000 prostornih metara drvne zalihe, vrijedne 14 milijuna eura. No, Medvednica je samo mali grmić od 0,38% šuma kojima „gospodare“ Hrvatske šume i, iako su na njoj ostvarili ogromne gubitke, Medvednica je samo mali dio u mozaiku zločina koji dokazujemo.

Kao jedan od primjera pustošenja danas ćemo spomenuti gospodarsku jedinicu ŽUTICA, Šumarije Novoselec, Uprave šuma Podružnice Zagreb, kao jednu od svojevrsnih rekordera u „gubitku“ drvne mase u zagrebačkoj Podružnici.

U Žutici su Hrvatske šume sasvim solidno „potegnule“ motorkom.

Računskom kontrolom koju nalazimo u Osnovama gospodarenja utvrđeno je da je drvna zaliha živih stabala sa stanjem 01.01.2018. manja za 192. 344 m3 ili 13,7 % od očekivanog stanja.

Vrijednost drvne mase koja predstavlja manjak u odnosu na očekivano iznosi 60,973.048 kn, ili cca 8,249.000 €.

Kao i kod gospodarskih jedinica sa Medvednice, tako i ova gospodarska jedinica nije imala zakonom propisan šumskogospodarski plan – osnovu gospodarenja, što će reći da je gotovo godinu i pol radila na crno. Od 1.1.2018. godine do 7. svibnja 2019. godine kada je na prijedlog stručne komisije oformljene od Ministarstva poljoprivrede nova Osnova gospodarenja i odobrena.

Glede “rada” stručne komisije i „pregleda“ Osnove uočavamo:

„Stručna“ komisija ministarstva poljoprivrede postupila je suprotno pozitivnim propisima Republike Hrvatske jer pregledavala prijedlog nove osnove gospodarenja koja nije bila na javnom uvidu i javnoj raspravi. Članak 95, stavak 6. Pravilnika o uređivanju šuma kaže : „ šumskogospodarski planovi prije pokretanja postupka odobrenja od strane Ministarstva podliježu javnom uvidu koji mora trajati najmanje 15 dana , a nakon provedenog javnog uvida mora se održati javna rasprava.

„Stručna“ komisija ministarstva je imala zadatak pregledati predloženi Program gospodarenja jedinicom „Žutica“ i utvrditi jeli izrađen u skladu sa Zakonom o šumama i Pravilnikom o uređivanju šuma. Mišljenjem „stručne“ komisije predloženo je Ministru da izda suglasnost – rješenje o odobrenju osnove, iako u tom trenutku nije bilo niti javnog uvida niti javne rasprave!!??? Točkom 7 iz zapisnika, „stručna“ komisija to i konstatira: „Za ovaj šumskogospodarski plan nije proveden javni uvid i javna rasprava, pošto isti još nije prošao proceduru izdavanja rješenja iz točke 6. ovog zapisnika“. Rješenje iz točke 6 je suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike o usklađenosti šumskogospodarskog plana s ekološkm mrežom.
Lakonski, „stručno“ povjerenstvo konstatira da je suglasnost ministarstva zaštite prirode prethodno pitanje u vezi rješavanja ove upravne stvari. I, nikome ništa.

Ipak, ono najvažnije, za tu istu „stručnu“ komisiju podatak o katastrofalnom manjku drvne mase, vrijedne preko 8 milijuna eura!! očito je toliko prihvatljiv da ga nije smatrala vrijednim ni spomenuti!!!

Možda komisiji nije važno, ali nama jeste. Uostalom to i nije sve „nezgodno“ što smo uočili vezano uz poslovanje gj Žutica.

Zato ćemo sve proslijediti DORHu, ali i PnUSKOKu i provjeriti je li njima važno i koliko im je važno što se stotine milijuna eura samo tako „pogube“ u „održivom i potrajnom gospodarenju“ Hrvatskih šuma d.o.o, šumama Republike Hrvatske.

Napomena:

Na priloženom Mišljenju koji smo zaprimili od Ministarstva poljoprivrede imena potpisnika nekim su razlogom prekrivena.

Izvor: Zeleni odred – forum

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.