Poziv na upis programa cjeloživotnog učenja „Laudato si’! Dijalogom do cjelovite ekologije“

Onečišćenje, klimatske promjene, gubitak bioraznolikosti i kultura odbacivanja samo su neki od globalnih problema na koje je papa Franjo upozorio i pozvao sve kršćane i ljude dobre volje da o njima promisle i daju svoj doprinos u njihovu rješavanju

0

 

Poštovani,

papa Franjo je na tragu svojih prethodnika pape Benedikta XVI., pape Ivana Pavla II. i pape Pavla VI. u enciklici „Laudato si’ – O brizi za zajednički dom“ izdanoj 24. svibnja 2015. godine uputio „hitan poziv da zaštitimo našu zajedničku kuću“ (Laudato si’, br. 13.).

Onečišćenje, klimatske promjene, gubitak bioraznolikosti i kultura odbacivanja samo su neki od globalnih problema na koje je papa Franjo upozorio i pozvao sve kršćane i ljude dobre volje da o njima promisle i daju svoj doprinos u njihovu rješavanju.

Biblijska antropologija jasno ističe kako je čovjek biće odnosa prema Bogu, bližnjemu i zemlji. Na taj način briga za okoliš nadilazi puku jednodimenzionalnu brigu za planet Zemlju. Ona uključuje obnavljanje odnosa s Bogom i bližnjim, poštivanje dostojanstva svake ljudske osobe i poštivanje obitelji te brigu za siromašne. Odgovornost za okoliš stoga nije neki nepotrebni ili suvišni dodatak nego je zajednička briga svih, kako kršćana tako i svih ljudi dobre volje. O važnosti ove teme govori činjenica da je papa Franjo prije nekoliko dana objavio apostolsku pobudnicu „Laudate Deum“ kojom želi potaknuti donošenje odlučnijih i hrabrijih međunarodnih zakona kojima će se regulirati zaštita zajedničkog doma kojeg nam je Bog Otac Stvoritelj darovao.
 
Slijedom ovih poticaja Katedra za teologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta u suradnji s Centrom za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i Katedrom socijalnog nauka Crkve Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te u suradnji s nekoliko znanstvenika s drugih institucija priredilo je program cjeloživotnog učenja pod nazivom „Laudato si’! Dijalogom do cjelovite ekologije“ (u daljnjem tekstu: Program) koji je 21. rujna 2021. usvojio Senat Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Ovom prilikom koristimo priliku da potaknete osobe iz vaših ureda ili vaše suradnike da upišu ovaj Program kako bi produbili razumijevanje i osnažili osposobljenost za cjeloviti pristup ekologiji i brizi za zajednički dom te postali svojevrsnim promicateljima ekološkog obraćenja i „konkretnih akcija za brigu za naš dom“ (Novi Direktorij za katehezu, 2020., br. 384). Završetkom ovoga Programa polaznici će steći temeljna znanja iz socijalnog nauka Crkve kojima će biti osposobljeni za provođenje različitih inicijativa i akcija u svojim zajednicama.

 
Opis programa cjeloživotnog učenja „Laudato si’! Dijalogom do cjelovite ekologije“

Cilj Programa je usvajanje i proširivanje znanja socijalnog nauka Crkve koje se odnose na očuvanje prirode i okoliša. Program će izvodit ukupno 16 znanstvenika kroz 32 nastavna sata i 6 sati radionica, u četiri subote kroz četiri mjeseca   (od 2. prosinca 2023. do 9. ožujka 2024.) na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Svaki polaznik će nakon izvršenih obaveza u sklopu Programa dobiti Potvrdu o završetku programa cjeloživotnog učenja te Dodatak Potvrdi koji sadrži popis predmeta i potvrdu o stečena 4 ECTS boda. Program mogu upisati sve osobe starije od 18 godina.

Program će se odvijati uživo u sljedećim terminima:


                1. 2. prosinca  (subota) 9-19 sati,
                2. 20. siječnja, 2022. (subota) 9-18.30 sati
                3. 3. veljače 2022. (subota) 9-18.30 sati
                4. 9. ožujka (subota) 9-19 sati.
 

Cijena Programa iznosi 340,00 eura. U cijenu su uračunati ručak, kave, sokovi i parking na kampusu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Prijave se zaprimaju do 18. studenog 2023. godine.
 
Način prijave

Za upis na Program potrebno se prijaviti putem linka i uplatiti 340,00 eura na IBAN žiro računa:

IBAN RAČUNA: HR1123400091110353987
SWIFT (BIC): PBZGHR2X
POZIV NA BROJ: HR 00 i OIB POLAZNIKA
NAPOMENA: IME I PREZIME + LAUDATO SI’

Link za prijavu: Prijava na Program

Za sve informacije javite se broj telefona + 385 (0) 1 370 66 41 administratorici Programa dr. sc. Žanini Žigo

ili na e-mail: programlaudatosi@unicath.hr

11. listopada 2023.

S radošću Vas očekujemo na Hrvatskom katoličkom sveučilištu!        

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.