Bratovština sv. Jurja i Tripuna

Bratovština sv. Jurja i Tripuna (talijanski: Scuola di San Giorgio degli Schiavoni zvana i Scuola Dalmata di San Giorgio e Trifone) je renesansna palača, nekadašnje sjedište schiavonske Bratovštine San Giorgio e San Trifone u sestieru Castello u Veneciji

Autor: Dražen Zetić (na fotografiji Goran Vidović, Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Zagreb)
0

 

Bratovština sv. Jurja i Tripuna (talijanskiScuola di San Giorgio degli Schiavoni zvana i Scuola Dalmata di San Giorgio e Trifone) je renesansna palača, nekadašnje sjedište schiavonske Bratovštine San Giorgio e San Trifone u sestieru Castello u Veneciji.

Palača nalazi se nedaleko od Rive degli Schiavoni pored mosta Ponte della Commenda na početku ulice Calle dei Furlani. Iako ne spada u takozvane Scuole grandi, – Scuola di San Giorgio degli Schiavoni je svjetski poznata zbog opusa slika koju je za nju naslikao Vittore Carpaccio i zbog relikvija Sveti Juraj .

Danas se u toj zgradi nalazi muzej.

Povijest bratovštine i palače San Rocco

Još od ranog srednjeg vijeka postojale su jake trgovačke veze između Venecije i Hrvatske obale Jadrana, posebno Dalmacije, koje su postale još veće od početka 15. st. kad je Mletačka republika ovladala većim dijelom obale. U Veneciji je živjela brojna kolonija doseljenika iz tih krajeva koje su venecijanci zvali Schiavoni. Oni su poput ostalih sličnih grupa osnovali svoju bratovštinu – Confraternita di San Giorgio e San Trifone, čiji rad je venecijansko Vijeće desetorice odobrilo 1451Bratovština Sv. Jurja i Tripuna u Veneciji je na početku svog djelovanja sastajala se crkvi San Giovanni di Malta, (tako se zove jer je do 1312. pripadala redu Templara, a kad je red ukinut Malteškom redu). U toj crkvi je bratovština podigla oltar posvećen sv. Georgiju i imala pravo na nekoliko grobnica. Za okupljanje članova bratovštine koristila se ubožnica – Ospedale di Santa Caterina, koju je bratovština kupila 1551. i potpuno preuredila za svoje potrebe, po nacrtima venecijanskog arhitekta Giovanni de Zana (protomajstor gradnje Arsenala

Bratovština je 1502 dobila veliki poklon na dar od jeruzalemskog patrijarh]]a na samrti – relikvije sv. Jurja (Đorđa), koje je on preko časnika mletačke vojske u Grčkoj dostavio bratovštini. 

Prizemlje u kojoj je kapela i sakristija sa desne strane, koristilo se u vjerske svrhe, a kat u kojem je dvorana sa oltarom, koristio se za sastanke članova bratovštine. Kamenu renesansnu sansovinovsku fasadu bratovština je podigla sredinom 16. st. 

Umjetnička djela u bratovštini

Na kamenoj fasadi iznad ulaza nalazi se reljef Pietra di Salòa iz 1552sv. Juraj ubija zmaja, a iznad njega reljef Djevica Marija sa svecima iz sredine 14. st., nepoznatog venecijanskog kipara.

Bratovština je 1502. naručila 9 slika velikog formata od tada već slavnog slikara Carpaccia (1465. – 1526.) koje su trebale ukrasiti zidove Scuole, koje je on dovršio do 1507. U prizemlju se nalazi 9 velikih slika, sa prizorima iz života svetaca, inspiraciju za te slike Carpaccio je pronašao u knjizi Zlatna legenda (Catalogus Sanctorum di Pietro de Natalibus e il Jeronimo vita et transitus) Jacopa da Varagine, tiskanoj u Veneciji 1485.

  • Vizija sv. Augustina (tempera na drvu 141×210 cm – 1502.)
  • sv. Jeronim dovodi lava u samostan(tempera na drvu 141×211 cm – 1502.)
  • Smrt sv. Jeronima (tempera na drvu 141×211 cm – 1502)
  • sv. Juraj ubija zmaja(tempera na drvu 141×360 cm – 1502.)
  • Trijumf sv. Jurja (tempera na drvu 141×360 cm – 1502.)
  • sv. Juraj pokrštava stanovnike grada Selene (tempera na drvu 141×210 cm – 1507.)
  • Čuda sv.Tripuna (tempera na drvu 141×300 cm – 1507.)

Dvije slike posvećene su životima apostola:

  • Molitva u Gestimanskom vrtu (tempera na drvu 141×107 cm – 1502.)
  • Pozvanje sv. Mateja Apostola (tempera na drvu 141×115 cm – 1502.)

Na gornjem katu (Sala dell’Albergo) u kojem su se održavali sastanci bratovštine, drveni oslikani strop izveo je Bastian de Muran, a po zidovima su slike iz radionice Palme Mlađeg. Na oltaru se nalaze dvije pale zaštitnika bratovštine sv. Jeronima i sv. Tripuna iz 15. st.

 

Izvor: hr.wikipedia.org

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.