Predstavljanje monografije Sinj i Hrvatsko proljeće u povodu obilježavanja 50. godišnjice Hrvatskog proljeća

0

 

 U sklopu obilježavanja 50. godišnjice Hrvatskog proljeća, Klub Sinjana u Zagrebu, u suradnji s ogrankom Matice hrvatske u Sinju te Institutom za migracije i narodnosti iz Zagreba, objavio je znanstvenu monografiju Sinj i Hrvatsko proljeće, koja daje cjelovit uvid u ulogu sinjske krajine u tim povijesnim zbivanjima te odjeke Hrvatskog proljeća u tom kraju. Naime, poznato je kako su ključni akteri Hrvatskog proljeća Ante Mike Tripalo te Marko i Vladimir Veselica Sinjani što ovaj fenomen čini dodatno zanimljivim za znanstveno istraživanje tih događaja koji su obilježili suvremenu hrvatsku povijest.

Ovaj zbornik radova, koji je okupio vrsne hrvatske povjesničare, svojim istraživačkim uvidima, dokumentima, osvrtima i intervjuima na analitičan način po prvi put sustavno osvjetljava važne povijesne činjenice i procese vezane uz pokušaj modernizacije Hrvatske i redefiniranje odnosa među republikama u bivšoj državi.

Predstavljanje knjige  Sinj i Hrvatsko proljeće održat će se u petak, 7. svibnja 2021. s početkom u 14.00 sati u Atriju Klovićevih dvora, Jezuitski trg 4, Zagreb.

Djelo će predstaviti doc.dr.sc. Marina Perić Kaselj, ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti, povjesničar prof.dr.sc. Branko Dubravica te urednik izdanja dr.sc. Jakov Žižić.

Sadržaj zbornika koncipiran je kroz četiri cjeline. U prvom dijelu su objavljena znanstvena poglavlja povjesničara dr.sc. Josipa Mihaljevića i dr.sc. Wollfyja Krašića, posvećena kontekstu i akterima reformskog pokreta te životnim i političkim putevima Ante Mike Tripala, Marka i Vladimira Veselice, dok druge dvije cjeline donose povijesne dokumente, govore i svjedočanstva. Zbornik, između ostalog, prvi put javnosti predstavlja obavještajni izvještaj Službe državne sigurnosti (SDS), koji identificira ključne aktere i događaje Hrvatskog proljeća na području Općine Sinj. Također donosi povijesno izlaganje Frane Librenjaka na osnivačkoj skupštini Matice hrvatske u Sinju 1971., koja ove godine isto obilježava 50 godina od osnutka. Zbornik sadrži i osvrte te fragmente sjećanja Josipa Šentije i Dražena Sesardića iz tog vremena, uz intervjue, odnosno svjedočanstva, četvorice živućih sudionika zbivanja – Nevena Strukana, Ante Turudića, Velimira Borkovića i Tomislava Eljuge.

Ovom nakladničkom aktivnošću Klub Sinjana u Zagrebu nastavlja sa svojim radom u cilju očuvanja i promidžbe kulturnih, tradicijskih i drugih i vrijednosti Sinja i Cetinskog kraja.

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.