Prova – zdravi kruh naših baka i djedova

Znate li što je prova ili proja? To potpuno zdravo i prirodno starinsko jelo koje se spravlja od kukuruza ili kukuruznog krupno mljevenog brašna, soli i vode dobro poznaju naše majke i bake koje su othranjene na provi. Ponegdje i netko od mlađe generacije. Rijetko da se prova danas može naći negdje u proizvodnji, u prodaji gotovo nigdje, no čini se da ipak nije pala u zaborav zahvaljujući čuvaricama tradicionalne domaće slavonske kuhinje na selima u okolici Nove Gradiške

0

Znate li što je prova ili proja? To potpuno zdravo i prirodno starinsko jelo koje se spravlja od kukuruza ili kukuruznog krupno mljevenog brašna, soli i vode dobro poznaju naše majke i bake koje su othranjene na provi. Ponegdje i netko od mlađe generacije. Rijetko da se prova danas može naći negdje u proizvodnji, u prodaji gotovo nigdje, no čini se da ipak nije pala u zaborav zahvaljujući čuvaricama tradicionalne domaće slavonske kuhinje na selima u okolici Nove Gradiške.

Tako smo na sajmu poljoprivredno prehrambenih proizvoda OPG-ova posjetili štand na kojemu smo uz niz krušnih proizvoda spravljanih na starinski način naišli upravo na – provu. Podsjetilo je to autora ovog teksta na djetinjstvo i bakinu provu koju je ona znala počesto pripremati umjesto kruha.

Okrugli hruh „točak“ iz vanjske krušne peći, mlinci, rezanci, taranica, orahnjače, makovnjače (…) i naravno – prova, plodovi su truda vrijednih ruku Marijane Matošević i njezine majke, vlasnice OPG Turkalj iz Cerničke Šagovine. „Sve je po domaći, po starinski, kako nas je učila naša baka, rukama mjesito, zdravo i prirodno, bez kojekakvih aditiva i sedativa“, kaže nam gospođa Marijana.

Kukuruzni kruh je ipak nešto što poznajemo: u nj se dodaju jaja, mineralna voda, pola bijelo, pola kukuruzno brašno. Zanimalo nas je kako se zapravo spravlja izvorna prova. „Ponajprije trebamo imati domaći kukuruz osmoredac, specifičnu sortu kukuruza koju stariji dobro poznaju, a koja se inače dobro melje u kukuruzno brašno. U nj se doda vode, soli, malo praška za pecivo i puno truda i ljubavi. I oblikuje se po želji. Evo, mi smo napravile provu i na moderni način: umijesile smo male provice u obliku muffina. Tako da se prilagodimo mladima i dobu u kojem živimo.“, kazuje gđa Marijana i dodaje da još rijetko gdje u Slavoniji, ili barem u ovom našem brodsko-novogradiškome kraju, prave provu na starinski način: „nisam nigdje vidjela, pa smo onda mi u Šagovini jedinstveni u tome“.

Smatra kako su ovakvi sajmovi zapravo prava prigoda da se narodu još pokažu domaća jela kako su ih nekad pripremali naši preci. Nažalost, ljudi danas nisu svjesni kako se nekad živjelo puno zdravije jer je i hrana bila zdrava i prirodna. Kruhova ima stotine vrsta i oblika. Nema se puno novaca, pa se kupuju jeftine, ali nezdrave namirnice. Stoga iz Cerničke Šagovine poručuju: vratite se zdravoj prehrani i tradiciji jer se i staro može modernizirati. „Manje budite na fejsu, više kreativnosti, posebno u kuhinji i bit ćete zadovoljniji“, poručuje Marijana Matošević, majka koja svoje troje djece od malena uči zdravim navikama.
Za prvi korak – pokušajte s provom!

 

 

 

Autor: Ivica Vlašić

Izvor: Poslovni dnevnik

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.