Pet svetaca koji su igrali šah

Šah je diljem svijeta popularna igra koja se igra već stoljećima, a na svojoj aktualnosti nikada nije izgubila. Štoviše, igrali su je i mnogi sveci koji nisu krili svoje oduševljenje i ljubav prema šahu

Izvor: pixabay.com
0

Šah je diljem svijeta popularna igra koja se igra već stoljećima, a na svojoj aktualnosti nikada nije izgubila. Štoviše, igrali su je i mnogi sveci koji nisu krili svoje oduševljenje i ljubav prema šahu.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko svetaca koji su igru šaha koristili za uspostavljanje prijateljskih odnosa i veza, za slanje važnih poruka, ali i za razonodu.

Sv. Toma Becket – Nadbiskup Canterburyja iz 12. stoljeća često je igrao šah sa svojim najboljim prijateljem, kraljem Henrijem II.

Sv. Karlo Boromejski – ovaj talijanski kardinal bio je strastveni šahist kojega su jednom prilikom upitali: „Vaša eminencijo, što biste učinili kada bi vam netko rekao da ćete uskoro umrijeti?” Odgovorio je: „Završio bih ovu partiju šaha. Započeo sam je u slavu Božju i volio bih je završiti s istom svrhom.”

Sv. Franjo Ksaverski – Ovaj misionar iz 16. stoljeća je igrao presudnu ulogu u širenju kršćanstva u Indiji, Japanu i Malajskim otocima. Osim toga, bio je veliki ljubitelj šaha i često ga je igrao u domovima svojih prijatelja dok je živio kao misionar, a često su ga viđali i kako šah igra s vojnicima.

Sv. Ivan Pavao II. – Poljski papa bio je veliki ljubitelj šaha, a Svjetska šahovska federacija mu je 1999. godine dodijelila naslov: Veliki zapovjednik velemajstorske lige.

Sv. Terezija Velika – Iako sv. Terezija Velika nije bila šahistica, šah je imao važnu ulogu u životu ove šapnjolske karmelićanke i crkvene naučiteljice. Jednom je napravila zapanjujuću usporedbu šaha kada je opisala kako su njezine sestre trebale pripremiti molitvu kako bi „matirale Gospodina”. Sestre su trebale stvoriti čvrste duhovne temelje temeljitom pripremom i molitvom. Zbog ove maštovite usporedbe kraljevske igre s duhovnim životom, postala je zaštitnica šahista. 

 

 

Izvor: Svjetlo riječi
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.