Ratna legenda i heroj obrane Sarajeva: ‘Hrvatska nije bila agresor u BiH’

Ratna legenda i heroj obrane Sarajeva koji je sa specijalcima 1992. spriječio da grad padne u ruke JNA svjedoči kako je ministar Šušak slao naoružanje Bošnjacima...

Izvor: pixabay.com
0

Meni nije jasno kako netko može reći da je Hrvatska bila agresor na BiH, a Srbija nije. To mi nikada neće biti jasno.

Ratna legenda i heroj obrane Sarajeva koji je sa specijalcima 1992. spriječio da grad padne u ruke JNA svjedoči kako je ministar Šušak slao naoružanje Bošnjacima…

Zoran Čegar jedna je od ratnih legendi Sarajeva. S policijskim specijalcima spriječio je da JNA zauzme glavni grad 1992. godine. Ranjen je u dva navrata, danas je zamjenik zapovjednika Federalne policije. Iako je cijeli rat bio na drugoj strani – Armija BiH – izričito tvrdi da RH nije bila agresor u BiH i da nije istina to što se stavlja na teret šestorici nekadašnjih dužnosnika Herceg-Bosne.

Kako ste doživjeli i kako komentirate presudu koja je izrečena u Haagu protiv šestorice dužnosnika Herceg-Bosne?
Nisam možda za to najbolja osoba, ali svjedočit ću o nekoliko stvari u kojima sam bio sudionik.
A što se to događalo? Konkretno.
U ovoj situaciji mene najviše boli što su u Haagu rekli i presudili da je Hrvatska bila agresor na BiH.
Zašto vas to boli?
Bio sam sudionik u vrijeme raspada Jugoslavije.
Zemlja koja je, kako kažu, bila agresor na drugu državu među prvima je 1992. godine priznala tu zemlju na koju je, navodno, bila agresor. Prve granate i prvi zločini na Hrvatsku pali su iz BiH. Ispalili su ih ovi koji su nas sve klali, ubijali i sada se, imam osjećaj, moramo njima ispričavati što smo se branili, donosi večernji.hr.
Meni nije jasno kako netko može reći da je Hrvatska bila agresor na BiH, a Srbija nije. To mi nikada neće biti jasno.
A što je onda istina?
Hrvatska je kao država pustila da preko njezina teritorija izbjegne više od milijun ljudi iz BiH za vrijeme rata. Čak 700.000 izbjeglica iz BiH bilo je smješteno u RH. Bili su siti i obučeni, a među njima bila je i moja obitelj. U Hrvatskoj je zbrinuto 15.000 ranjenika iz BiH.
To jedna država agresor ne radi. Kako ste doživjeli šestoricu osuđenih Hrvata u Haagu, neke ste i poznavali?! Svu šestoricu osuđenika osobno poznajem.

Oni nisu zarobljavani, nisu se skrivali ili bježali. Dragovoljno su otišli u Haag da dokažu nevinost. Opet kažem, neću komentirati i govoriti jesu li bili u zapovjednom lancu, ali jamčim da nitko od njih nikoga nije zaklao, da nitko nije silovao, da nitko nikoga nije ubio. Znam da nisu takvi tipovi ljudi.

Meni nije jasno kako netko može reći da je Hrvatska bila agresor na BiH, a Srbija nije. To mi nikada neće biti jasno.
Više o svemu-OVDJE

 

A.K.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.