Remko van Broekhoven: Izvrnuti svijet

Želimo li se uspješno nositi sa zlom, moramo temeljitije i dublje promišljati, odnosno filozofirati. U ovoj ćemo knjizi propitivati što je dobro, što bi zlo moglo biti i zašto ponekad činimo zlo, a želimo dobro, ili bar tako kažemo. Zapitat ćemo se u kojoj se mjeri zlo i dobro skrivaju u nama, odnosno dolaze izvana. I kako možemo češće doći od zla do dobra, bez da to moramo ili možemo uvijek činiti. Ne nudim apsolutne istinite i sveobuhvatne propise, već krećem u potragu za odgovorima na svako od ovih pitanja uz pomoć filozofa koji su mi prethodili. Moji argumenti, utemeljeni na logici, činjenicama i primjerima, neće okončati raspravu o dobru i zlu, no to je ujedno i zadnje čemu težim

0

Izvrnutom svijetu Remka van Broekhovena, zlo u obliku sedam smrtnih grijeha ‒ oholosti, škrtosti, bludnosti, zavisti, neumjerenosti, srditosti i lijenosti ‒ polazište je zanimljive potrage za korijenima ljudske grešnosti, potrage koja kreće od nas samih. Autor te grijehe prepoznaje u suvremenom svijetu razorenom siromaštvom, rastućom nejednakošću i ekološkim krizama te, filozofski ih preispitujući, pokazuje kako svaki od njih sadrži i vrline. No kako do njih doprijeti i pretvoriti zlo u dobro?

Navodeći primjere iz politike, kulture i svakodnevnog života, Van Broekhoven nam pomaže sagledati grijehe u novom svjetlu i nudi filozofske alate za poboljšanje svijeta u kojem živimo.

* * *

Želimo li se uspješno nositi sa zlom, moramo temeljitije i dublje promišljati, odnosno filozofirati. U ovoj ćemo knjizi propitivati što je dobro, što bi zlo moglo biti i zašto ponekad činimo zlo, a želimo dobro, ili bar tako kažemo. Zapitat ćemo se u kojoj se mjeri zlo i dobro skrivaju u nama, odnosno dolaze izvana. I kako možemo češće doći od zla do dobra, bez da to moramo ili možemo uvijek činiti. Ne nudim apsolutne istinite i sveobuhvatne propise, već krećem u potragu za odgovorima na svako od ovih pitanja uz pomoć filozofa koji su mi prethodili. Moji argumenti, utemeljeni na logici, činjenicama i primjerima, neće okončati raspravu o dobru i zlu, no to je ujedno i zadnje čemu težim.

Izvor: tim-press.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.