RKC: Svatko tko postane mason automatski je ekskomuniciran iz katoličke crkve

Katolički portali i glasila promptno su reagirali nakon izbijanja masonske afere u medijima, tumačeći da su masoni prvi na listi crkvenih neprijatelja, odnosno da je svaki katolik koji postane mason automatski ekskomuniciran iz Katoličke crkve

0

 

Katolički portali i glasila promptno su reagirali nakon izbijanja masonske afere u medijima, tumačeći da su masoni prvi na listi crkvenih neprijatelja, odnosno da je svaki katolik koji postane mason automatski ekskomuniciran iz Katoličke crkve.

U ‘Izjavi o masoneriji’ koju su potpisali tadašnji pročelnik kardinal Joseph i tajnik nadbiskup Jerome Hamer 26. studenoga 1983. odgovara se na pitanje je li se promijenio stav i vrednovanje Crkve u odnosu na masoneriju, zbog činjenice da se masone (slobodne zidare) i njihov pokret ‘u novome Zakoniku kanonskoga prava ne spominje izričito kao što je to bilo u prethodnom Zakoniku’ (onome iz 1917. godine), piše Večernji list.

Izjava odgovara da je stav Katoličke crkve, bez obzira na to što se to udruženje i njemu slična ne spominje izričito zbog ‘redakcijskog kriterija’ primijenjenog u novome zakoniku, ostao nepromijenjen, te doslovno piše: ‘I dalje nepromijenjen ostaje negativan sud Crkve glede masonskih udruženja, jer su se njihova načela uvijek smatrala nespojivima s naukom Crkve i stoga je upisivanje u njih i dalje zabranjeno. Vjernici koji pripadaju masonskim udruženjima nalaze se u stanju teškoga grijeha i ne mogu pristupiti svetoj pričesti.

U toj se izjavi ističe da mjesne crkvene vlasti nisu mjerodavne davati izjave o naravi masonskih udruženja kojima bi se eventualno derogiralo – to jest djelomično ukinulo – ono što je svojim izrijekom utvrdio Zbor za nauk vjere, i to nadovezujući se na svoju izjavu od 17. veljače 1981. Tu je izjavu odobrio papa Ivan Pavao II. primajući u audijenciju kardinala Ratzingera te je naložio da se ona i objavi, piše portal Bitno.net, prenoseći katolički tjednik Glas Koncila, koji navodi da „za katoličkoga kršćanina nije moguće biti član i masona i Katoličke crkve, jer ne može živjeti svoj odnos s Bogom ‘na dva načina’, stoga katolik ne smije biti mason, jer mu to zabranjuje Crkva i istodobno oni vjernici koji se učlanjuju u masonska udruženja upadaju u teški grijeh i ne mogu pristupiti pričesti, unatoč nekima koji su mislili da se nauk i stajalište Crkve prema masonima promijenio”, piše Glas Koncila.

Također, nakladnička kuća Verbum podsjetila je na svoje tri knjige o masonstvu. Riječ je o potresnoj ispovijesti bivšeg visokopozicioniranog člana masonske lože Mauricea Cailleta „Bio sam mason“, roman o vladavini masonerije i koncu svijeta koji preporučuje papa Franjo autora Roberta Hugha Bensona „Gospodar svijeta“ te knjizi Johna Salze „Masonstvo bez maske“, u kojoj bivši američki mason razotkriva tajne slobodnoga zidarstva.

 

Izvor: priznajem.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.