Rođen Siniša Glavašević – jedan od simbola Vukovara

0

 

Siniša Glavašević, koji je rođen 4. studenog 1960. za vrijeme Domovinskog rata, bio je urednik na Hrvatskom radiju Vukovar te ratni izvjestitelj. Pjesnik u duši, pisao je i lirske priče o Vukovaru, ljudima, životu, o sebi samom, a objavila ih Matica hrvatska sabrane pod naslovom „Priče iz Vukovara“. Posljednji rođendan Siniša Glavašević proveo je u vukovarskoj bolnici.

„Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu.

Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? 

Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema?

Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti.

A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.“

Zapisao je u opkoljenom Vukovaru ovu „Priču o gradu“ jedan od simbola tog ponosnog hrvatskog grada, Siniša Glavašević rođen 4. studenog 1960. godine. Nakon završetka osnovne i srednje škole u rodnom Vukovaru upisao je studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Nakon završetka školovanja radio je u školama u Lovasu i Borovu Naselju. 

Na Hrvatskome radiju Vukovaru zaposlio se najprije kao spiker, a za vrijeme Domovinskog rata bio je njegov urednik te ratni izvjestitelj. Pjesnik u duši, pisao je i lirske priče o Vukovaru, ljudima, životu, o sebi samom, a objavila ih Matica hrvatska sabrane pod naslovom „Priče iz Vukovara“. Posljednji rođendan Siniša Glavašević proveo je u vukovarskoj bolnici.

Upravo na današnji dan, na svoj rođendan, ranjen je krhotinom granate na putu u bolnicu gdje je krenuo prikupiti podatke za izvješće. Ubijen je 20. studenog 1991. na Ovčari gdje u veljači 1997. godine ekshumirani njegovi posmrtni ostaci.

 

Izvor: hkm.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.