Rođena znamenita slikarica Slava Raškaj (1877.)

Dana 2. siječnja 1877. rođena je znamenita hrvatska slikarica Slava Raškaj. Bila je gluhonijema od rođenja, a po njoj se danas zove centar za odgoj i obrazovanje u Zagrebu, koji je namijenjen djeci oštećenog sluha i govora te djeci s komunikacijskim poteškoćama. Slavna slikarica rodila se u Ozlju, a školovala se u Zavodu za gluhonijeme u Beču od 1885. do 1893. godine

Photograph of Croatian painter Slava Raškaj
0

Dana 2. siječnja 1877. rođena je znamenita hrvatska slikarica Slava Raškaj. Bila je gluhonijema od rođenja, a po njoj se danas zove centar za odgoj i obrazovanje u Zagrebu, koji je namijenjen djeci oštećenog sluha i govora te djeci s komunikacijskim poteškoćama. Slavna slikarica rodila se u Ozlju, a školovala se u Zavodu za gluhonijeme u Beču od 1885. do 1893. godine.

Nakon povratka u Hrvatsku postala je učenica poznatog slikara Bele Čikoša Sesije dosegnuvši najviši domet u hrvatskom akvarelnom slikarstvu, a radovi su bili izloženi čak i na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Glavno izražajno sredstvo bio joj je akvarel, a glavnu je inspiraciju pronalazila u prirodi. Još za života svrstavana je među najbolje impresionistice u Europi.

Kad joj je bilo 25 godina zdravlje joj se naglo pogoršalo te je smještena u umobolnicu u Vrapču. Ondje je i umrla od tuberkuloze manje od četiri godine kasnije.

Izvor: povijest.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.