Ruski pravoslavni svećenik koji je kritizirao krvoproliće u Ukrajini novčano je kažnjen

Svećenik Ioan Budrin, koji službuje oko 400 kilometara istočno od Moskve u gradu Karabanovo, u propovijedi je 6. ožujka, misleći na Ukrajinu, rekao da je tamošnji rat bez obzira na bilo kakvu političku ocjenu „protiv zapovijedi ne ubij“, te da „i ruski vojnici ubijaju svoju braću i sestre u Kristu“. Budrin je tada uhićen, ispitan i osuđen. Budući da je u Rusiji zabranjeno govoriti protiv „vojne ofenzive“, svećenik je morao platiti oko 35 000 rubalja (oko 400 eura). No, dobio je i veliku potporu – donacijama se brzo stiglo do potrebne svote za kaznu, a rekao je kako poznaje i oko 300 svećenika koji su potpisali pismo protiv rata

Foto: Dražen Zetić
0

Svećenik Ioan Budrin, koji službuje oko 400 kilometara istočno od Moskve u gradu Karabanovo, u propovijedi je 6. ožujka, misleći na Ukrajinu, rekao da je tamošnji rat bez obzira na bilo kakvu političku ocjenu „protiv zapovijedi ne ubij“, te da „i ruski vojnici ubijaju svoju braću i sestre u Kristu“. Budrin je tada uhićen, ispitan i osuđen. Budući da je u Rusiji zabranjeno govoriti protiv „vojne ofenzive“, svećenik je morao platiti oko 35 000 rubalja (oko 400 eura). No, dobio je i veliku potporu – donacijama se brzo stiglo do potrebne svote za kaznu, a rekao je kako poznaje i oko 300 svećenika koji su potpisali pismo protiv rata.

On je ubrzo nakon početka rata na mrežnoj stranici svoje župe pisao o „nedopuštenom krvoproliću“. Sada mu je također zabranjeno javno govoriti. U intervjuu za talijansku katoličku agenciju SIR, kako prenosi Vatican News, rusko-pravoslavni svećenik je rekao: „Postao sam oprezniji i to mi se ne sviđa. Tjeram se da i dalje jasno govorim ono što mislim. Ne želim se pretvarati. Budući da više ne smijem pisati na mrežnoj stranici svoje župe, otvorio sam Telegram kanal. Tu pišem ono što osjećam i mislim. Nije riječ uvijek o politici, jer moja je glavna briga održati vjeru živom u ljudima, pomoći im da pronađu i idu svojim putem do Krista“, objasnio je svećenik.

Priznao je kako je pomalo uplašen – što je ljudski, a i nepromišljeno bi bilo ne bojati se u ovoj situaciji. Međutim, vjera mu daje snagu. Misao o smrti i uskrsnuću poznata mu je iz mnogih pogreba koje je predvodio. U razgovoru je rekao da svatko tko ga prijavi policiji ili metropolitu samo izražava vlastitu zlobu, zbog čega mu je žao tih ljudi.

 

Autor: J.P., KT

Izvor: nedjelja.ba

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.