S Isusom u Betaniju

0

„I uđe u Jeruzalem, u Hram. I sve uokolo razgleda, pa kako već bijaše kasno, pođe s dvanaestoricom u Betaniju.“ (Lk 11, 11)

Betanija je bila mjesto na Jerihonskoj cesti, udaljeno 15 stadija (oko 3 km) od Jeruzalema. Naziv etimološki znači „kuća siromašnih“ Tamo žive Marta, Marija i Lazar i Isus se tamo često zadržava, vjerojatno jer ga uz tu obitelj veže prijateljstvo. Moguće je da je cijelo mjesto primalo hodočasnike u Jeruzalem.
Tri puta Evanđelja donose detaljnije opise Isusovih dolazaka u Betaniju: susret u kući s Martom i Marijom, uskrsnuće Lazara i Isusovo pomazanje.

Susret u kući Marte i Marije

U Lukinom evanđelju čitamo o susretu Isusa s Martom i Marijom u njihovoj kući. Isus putujući dolazi s apostolima i Marta ga prima kao gosta. Bila je sve zauzeta posluživanjem trudeći se Isusu osigurati dobrodošlicu. Značenje njenog imena je ‘gospođa’ ili ‘gospodarica’. Ona je starija sestra i obavlja sve potrebne poslove – roditelji su im vjerojatno umrli. Kao najvjerojatniji povod spominje se židovski blagdan Posvećenja Hrama, koji traje osam dana i uključuje tradicionalna jela, obrede i svjetiljke na prozorima. Zato Marta ima mnogo posla.

Njena mlađa sestra Marija je ona koja sjeda do Isusovih nogu i sluša njegove riječi. To nema puno veze s položajem tijela, nego sa svrhom. Ona se smiruje i uči. Marta je zbog toga nezadovoljna i vjerojatno potaknuta običajima onoga vremena traži do Isusa da prekori Mariju i upozori je da ženi doliči da pomogne posluživati. A Isus je iznenađuje, ne ponaša se kao tipičan muškarac svoga doba i staje na stranu Marije, one koja sluša, te je proglašava onom koja je odabrala bolji dio. Neki egzegeti u toj slici vide usporedbu aktivnog i konteplativnog života.

Uskrsnuće Lazara

Poziv u Betaniju u trenutku Lazarove smrti sa više je strana izazovan za Isusa i svi imaju neke svoje teorije što bi on trebao napraviti. Marta i Marija očekuju da požuri, jer je Lazar teško bolestan. Apostoli očekuju da ne bi trebao ići, jer Židovi ga žele ubiti, prijete se kamenovanjem. Sam Isus ima svoj plan. On odlazi, ali s odmakom i odmah najavljuje: „Ta bolest nije na smrt, nego na slavu Božju, da se po njoj proslavi Sin Božji“. Samo značenje imena Lazar je „Bog pomaže“. Sve je u tom događaju duboko simbolično.

Ovoga puta je Marta ona koja izlazi iz kuće i dolazi ususret Isusu, dok Marija ostaje u kući, žalujući. Sada je Marti potrebniji susret i razgovor s njim. Lazar je već četiri dana mrtav. Marta dočekuje Isusa i izriče veliko svjedočanstvo i izraz vjere govoreći Isusu: „Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!“ Jedino slično snažno svjedočanstvo koje je ostalo zapisano je ono apostola Petra: „Ti si Krist – Pomazanik, Sin Boga živoga!“ Nakon toga se vraća u kuću i krišom zove svoju sestru. Kao i obično kada se događaju čuda, Isus ne želi izazivati senzaciju ili čuđenje, on samo želi pokazati da će onim ljudima koji mu se s vjerom obrate život postati bolji. Ali kada dolaze do samog groba. Martina praktična narav ponovno izlazi na vidjelo, te ona upozorava: „Gospodine, već zaudara. Ta četvrti je dan.“ Pobožni Židovi su vjerovali da se duša nalazi u blizini pokojnika tri dana, a nakon toga nepovratno odlazi.

Tako Betanija postaje jedno od rijetkih mjesta u evanđeljima gdje se opisuje kako Isus plače. Potakla ga je na to tuga i suze okupljenih ljudi, vjerojatno i blizak odnos s tom obitelji, a možda čak i razmišljanje o onome što ga čeka. Evanđelist Ivan, kao očevidac, to stanje opisuje riječima: „potresen u duhu i uzbuđen“, te suočen s mjestom kamo su ga položili. Jer i to je špilja, grob isklesan u stijeni, kakav uskoro očekuje i samog Isusa.

Isusovo pomazanje

U posljednjem tjednu Isusova života, vjerojatno prije svečanog ulaska u Jeruzalem i događaja Velikog tjedna koji slijede, Isus se ponovo povlači u Betaniju. Sada se spominje da se nalazi u kući Šimuna Gubavca, na večeri. Biblija spominje 11 muškaraca koji nose ove ime, a za Šimuna Gubavca se vezuju podaci: možda je to bio otac Marte, Marije i Lazara. Moguće je da ga je upravo Isus ozdravio od gube, jer su oboljeli od gube inače smatrani nečistima i nisu smjeli boraviti među zdravim ljudima.

Bio je uobičajen znak pristojnosti da se na gosta izlije malo pomasti, kakva se i koristila za pomazanje tijela prije pokopa. Simbolika je tu prisutna i jer sama riječ „Mesija“ koja se za Isusa koristi znači „Pomazanik“. Pomazanje najvjerojatnije izvodi Marija i to u vrlo velikodušnoj gesti – ona izlijeva cijelu bočicu mirisnog ulja – „alabastrena posudica prave skupocjene nardove pomasti“. Ta skupocjena roba vrijedila je gotovo kao nadnica za cijelu godinu rada.

RAZMATRANJE

Razne likove biblijski tekstovi smještaju u Betaniju. Kada mislimo odlazimo u to maleno mjesto nedaleko Jeruzalema, ponovno smo pozvani razmišljati i učiti od njih i njihovog odnosa prema Isusu. Opet se moramo zapitati: TKO SAM JA?

Jesi li ti Lazar?

Jesi li ti onaj kojega Isus posebno ljubi? Jesi li ti taj Božji miljenik? Jesi li ti onaj u čijoj kući je Isus uvijek dobro došao? Jesi li ti onaj čija bolest i tjelesna patnja nije na smrt, nego na slavu Božju? Mučiš li se u ovome životu i svijetu, ali i kroz to ne gubiš vjeru? I ono najvažnije pitanje: jesi li ti onaj preko čijega života i smrti će Isus veličanstveno pokazati da niti suze niti tuga niti rastanak ne mogu i neće imati zadnju riječ? Jesi ti ti Lazar, onaj kojega Isus ljubi?

Jesi li ti Marta?

Jesi li ti ona praktična i organizirana, ali opet impulzivna osoba, koja izražava svoje mišljenje i stavove o svijetu? Jesi li ti ona koja će kućanske poslove staviti na prvo mjesto, nekad čak i prije Isusa? Jesi li ona koja ne stigne moliti jer mora peglati i ne stigne na misu jer mora kuhati ručak? Ali vrijedi uočiti – čak i u toj zaposlenosti i pokušajima da sve bude ‘kako treba’, Marta je osoba duboke vjere. Ona se nalazi između očekivanja svijeta i duhovnosti prilagođene svojoj naravi. Pa jesi li ti Marta? I ako jesi Marta, ne boj se – izađi mu u susret.

Jesi li ti Marija?

Jesi li ti ona kojoj sam Isus daje kompliment da je izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti? Jesi li ti ona hrabra, konteplativna žena koja izlazi iz nametnutih okvira? Jesi li ti ona koja se ne stidi, koja daje pravo bogatstvo kako bi pokazala svoje mišljenje i stav prema Isusu? Jesi li ti ona koja se ne stidi svojih osjećaja i sve ih jasno pokazuje: i zainteresiranost i tugu i ljubav? Jesi li ti Marija hrabra, Marija nježna, Marija taktilna, od velikih gesti? Ona koja sjeda do njegovih nogu? Ona koja odbacuje važnost izgleda i svojom kosom, tim ženskim ukrasom, briše Isusu noge? Jesi li ti ta Marija koja ipak bira bolji dio?

Jesi li ti čovjek koji je povjerovao nakon oživljavanja Lazara?

Bilo je tamo puno ljudi, prijatelja, susjeda i rođaka Marte, Marije i Lazara, koji nisu dobro poznavali Isusa. Vjerojatno su čuli za njega, možda ga čak i susreli u prolazu, ali kada su na svoje oči vidjeli čudo, mijenjaju svoje mišljenje i povećavaju svoj interes. Možda ga čak i slijede u Jeruzalem i kliču: „Hosana, Sinu Davidovu!“ Jesi li ti onaj koji je privučen Isusu velikim događajima? Jesi li onaj koji svoju vjeru potvrđuje u masi, u veličanstvenim proslavama i dojmljivim zbivanjima? I što se dogodi s tobom kada se masa raziđe, kada se buka stiša, kada ostanete samo ti i On? Jesi li ti onaj koji može povjerovati i nastaviti vjerovati – u sve dane života svoga?

Jesi li ti Juda Iškariotski?

Jesi li ti onaj koji je blizu Isusu, ali uvijek ima neke svoje planove, koji se ne poklapaju baš najbolje s onim što Gospodin hoće? Jesi li ti onaj koji je uvjeren da uvijek zna i može bolje? Da sam može odabrati što će činiti i vjerovati od onoga što Isus traži? Jesi li ti onaj koji se buni na raskoš iskazanu prema Isusu, onaj koji prigovara zbog pomasti izlijane na njegovo tijelo i preporuča da se za taj novac moglo pomoći sirotinji? Jesi li ti onaj koji još nije shvatio da prava ljubav prelazi granice kupnje i prodaje? Da se ljubav može davati, pa čak i rasipati, a da se ne gubi? Jesi li ti Juda Izdajnik Iškariotski?

Jesi li ti onaj koji je odlučio ubiti Isusa?

Bilo ih je tamo mnogo koji su se složili da On jednostavno izaziva previše pomutnje. Da ih previše uznemiruje, da previše traži, da zahtijeva stvari koje pretpostavljaju izlazak iz njihove zone komfora i uljuljkanosti u svakodnevicu. Jesi li ti onaj kojemu je dobar život onakav kakav već jest? Onaj koji se ne zamara previše velikim istinama i razmišljanjem o onostarnom? Jesi li ti onaj koji gi ga rado uklonio iz svoga života? I sve tražiš načine kako da ga zaobiđeš i ignoriraš njegovo kucanje. Jer on stoji na tvojim vratima i kuca. Čuješ li ga? Hoćeš li ga pustiti unutra?

Foto: Isus s Martom i Marijom (Autor Henrik Sjemiracki – wikipaintings, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=895163).

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.