Sandra Brambilla: Kvaliteta i tradicija u vinima Ivana Sokača

Vina zagorskog vinara Ivana Sokača razlikuju se od drugih, njegova priča je drukčija i autentična, prožeta je s ljubavlju, iskrenošću i strašću

Foto: Sokač vina
0

Nedavno su u Zagrebu predstavljena vina Ivana Sokača, poznatog vinara iz Strmca kod Stubičkih Toplica koji nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje vina.

Predstavljanje je upriličeno u dvorani Hrvatskog kulturnog društva Napredak, na drugoj po redu vinskoj promociji “Vrijeme je za…” u organizaciji spikera, novinara i dobrog poznavatelja vinske scene u Hrvatskoj Vjekoslava Madunića.

Vina iz Hrvatskoga zagorja vinara Ivana Sokača u stručnom dijelu prezentacije, predstavio je vrsni znalac i vinoljubac, dugogodišnji sommelier Tomislav Jakopović.

Nazočni novinari i ljudi iz vinske struke kušali su deset ponuđenih vina i to slijedom: Graševinu iz 2017. i 2016. godine, Rajnski rizling iz 2017. i 2015. godine, Sauvignon iz 2015. i 2017. godine, Cuvée crni iz 2018. godine koji je nastao spajanjem četiri sorte vina: Zweigelt, Frankovka, Cabernet souvignon i Merlot, zatim je uslijedio Muškat žuti iz 2019. i 2017. godine i Graševina (izbor bobica) iz 2017. godine.

Prema riječima vinara Sokača, četvrta su generacija vinara koja se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, te su obiteljsku tradiciju i proizvodnju za svoje potrebe, pretvorili u profesionalnu proizvodnju.

Inale, Sokač je po zvanju inženjer elektrotehnike, vlasnik je tvrtke “Elektron Erma-Strmec d.o.o” čija je osnovna djelatnost proizvodnja opreme za mjerenje, regulaciju i procesno upravljanje u industriji.

U Strmcu Stubičkom na lokaciji Rebar zasadili su prve mlade vinograde i sagradili vinski podrum – klet i kušaonicu, te započeli proizvodnju vina prema najvišim standardima profesionalnog vinarstva, uvijek u skladu s tradicijom i običajima zagorskog kraja.

Nove vinograde rajnskog rizlinga, graševine i traminca zasadili su na lokaciji Krč u Strmcu Stubičkom, na nadmorskoj visini od 200 do 250 metara. Ti im zasadi omogućavaju godišnju proizvodnju od oko 20 000 butelja vrhunskih i kvalitetnih vina s geografskim podrijetlom.

Obiteljska vinarija proizvodi vino uz stručnu konzultantsku pomoć tvrtke Eno Expert, grožđe se ručno bere, prinos po trsu je 1,5 kg te se prerađuje prema najvišim tehnološkim standardima, u kontroliranim tehnološkim uvjetima s posebno odabranim enološkim sredstvima. U svojim vinogradima imaju zasađene sorte: graševinu, sauvignon bijeli, rajnski rizling, žuti muškat, traminac, cabernet sauvignon i frankovku.

Poticaj za nastavak bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom bile su i dobivene nagrade na lokalnim i regionalnim ocjenjivanjima vina u Lijepoj Našoj. Osvojili su oko 100-tinjak plaketa i medalja, kako na lokalnim smotrama u Bedekovčini, Sv. Ivanu Zelini, Stubici, pa i šire u Kutjevu, zatim na GAST-u, sajmu u Splitu 2018. godine osvojili su zlatnu medalju i titulu šampiona bijelih vina za Rajnski rizling iz 2016. godine, tako i na međunarodnim festivalima npr. u slovenskoj Gornjoj Radgoni osvojili su zlatne medalje za Graševinu i Muškat žuti.

Kult vina star je koliko i čovjek: ono ga prati u svim životnim prilikama i prigodama, od rođenja do smrti isprepliće njegove putove i staze. Stoga je mogućnost da se prisustvuje ovoj degustaciji i kušaju vrhunska vina iz vinarije Sokač bio poseban doživljaj za svakog prisutnog ljubitelja dobre kapljice.

Njegova se vina razlikuju od drugih, njegova priča je drukčija i autentična, prožeta je s ljubavlju, iskrenošću i strašću.

Od vina još nitko nije umro, a u vodi su se utopili mnogi. Zato nazdravite tu i tamo čašicom dobroga vina poput Sokačevog, koje grije, nadahnjuje i ispunjava osjećajem ugode.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.