Sedam samostana, od Irske do Izraela, spaja tajanstvena zamišljena linija – slučajnost?

Ovih sedam svetišta međusobno je jako udaljeno, no poredani su u istoj liniji. Sveta linija sv. Mihaela Arkanđela prema legendi predstavlja udarac mačem kojim je sv. Mihael poslao đavla u pakao

Izvor: pixabay.com
0

U svakom slučaju iznenađuje razmještaj ovih svetišta na istoj liniji: tri najvažnija su Mont Saint Michel u Francuskoj, Sacra di San Michele u Val de Susi i svetište Monte Sant´Angelo u Garganu, svi na istoj udaljenosti, donosi Aleteia. Prema vjerovanju, radi se o svečevu upozorenju da se poštuju Božji zakoni te da vjernici hode u pravednosti. Osim toga, ova sveta linija savršeno je usklađena sa zalaskom sunca na dan ljetnog solsticija.

1) SKELLIG MICHAEL

Linija započinje na osamljenom otoku u Irskoj gdje se arkanđeo Mihael ukazao sv. Patriku kako bi mu pomogao da svoju zemlju oslobodi od đavla. Tu je izgrađen prvi samostan „Skellig Michael“, odnosno Mihaelove stijene.

2) SAINT MICHAEL`S MOUNT

Linija se zatim kreće ravno prema jugu i zaustavlja se u Engleskoj na brdu sv. Mihaela, otočiću grofovije Cornwall koji se spaja s kopnom u vrijeme oseke. Upravo ovdje je sv. Mihael razgovarao s grupom ribara.

3) MONT SAINT-MICHEL

Sveta linija nastavlja se, zatim, u Francuskoj na još jednom poznatom otoku Mont Saint-Michel, također jednom od mjesta ukazanja sv. Mihaela Arkanđela. Ljepota njegova svetišta i zaljeva u kojem je podignuto na obali Normandije čine ga jednim od najposjećenijih turističkih mjesta u čitavoj Francuskoj te je uvršteno na UNESCO-vu listu svjetske baštine od 1979. godine. Još od doba Gala ovo je mjesto protkano mistikom. 709. godine Arkanđeo se ukazao biskupu Avranchesa Sant`Aubertu naloživši mu da tu podigne crkvu na stijeni. Radovi su otpočeli, ali opatiju su podigli benediktinski monasi tek oko 900. godine.

4) SACRA DI SAN MICHELE

Na udaljenosti od 1000 kilometara u Val di Susi u Pijemontu uzdiže se četvrto svetište „Sacra di San Michele”. Ravna linija povezuje i ovo sveto mjesto s ostalim samostanima posvećenima sv. Mihaelu. Izgradnja opatije započela je oko 1000. godine, a tijekom stoljeća dodane su nove građevine. Bendiktinski monasi proširili su je, dodavši i gostinjac, jer je ovo mjesto dio hodočasničkog puta „Via Francigena”.

5) SVETIŠTE SV. MIHAELA ARKANĐELA

Nastavljajući dalje ravnom linijom, nakon 1000 kilometara stiže se do Apulije, do Monte Gargana gdje je nepristupačna spilja postala sveto mjesto Svetište sv. Mihaela Arkanđela. Izgradnja svetišta započeta je oko 490. godine za prvog ukazanja sv. Mihaela svetom Lorenzu Maioranu.

6) SAMOSTAN NA OTOKU SYMI

Trag sv. Mihaela Arkanđela iz Italije stiže do šestog svetišta, onog u Grčkoj na otoku Symi. U ovom samostanu čuva se prikaz sv. Mihaela visok 3 metra, jedan od najvećih u svijetu.

7) KARMELSKI SAMOSTAN

Sveta linija završava u Izraelu u samostanu brda Karmel u Haifi. Ovo je mjesto cijenjeno od davnina, a njegova izgradnja kao kršćanskog katoličkog svetišta datira iz 12. stoljeća.

 

Izvor: hkm.hr

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.